dbzgt83 írta:
Hát igen Kid Gohan hangjára én is nagyon kíváncsi leszek a KAI-nál. Szerintem aki csak lehet, az maradjon meg a régiek közül, akinek meg nem, hát az meg új hangot kap. Amugy a GT nézettségi adatokról lehet tudni valamit, azon kívül, hogy jól teljesít?
OFF: Ez engem is érdekelne. A nézettségi adatokra kíváncsi lennék én is. Mit jelent az hogy jól megy a GT? Vagy hogy nem volt sikere pl. A Conan-nak? Az mekkora nézettséget takar? Tud valaki számadatokkal szolgálni arról hogy mennyien néznek meg egy GT-t Bleach-t, Naruto-t, vagy éppenséggel egy Conan-t?
Hát igen, csak nehogy egy nyávogós kisfiú hangot tegyenek be neki, pl olyat, amilyen Naruto hangja volt a Jetixes szinkronban, vagy még magasabbat, jesszus... de sajnos valószínű, hogy ez lesz..
Természetesen a csatornák nem szivárogtathatják ki a pontos nézettségi adatokat, szóval ilyenekre ne is számítsatok, ugyanis ezt hivatalból nem tehetik meg. Csupán ranglistát adhatnak közre, pl. hogy sorrendben, hogyan jönnek egymás után a legnézettebb műsorok, de hogy mennyit is jelent ez, azt nem. De ha az arányokat nézzük pl. a Conan valószínűleg nem volt elég nézett még ahhoz se, hogy bejöjjön az az ár, amelyet ráköltöttek a jogokra, míg a DBGT vélhetően többszörösen is bejön a csatornának. Egyébként a Naruto, Bleach és a GT nézettsége hasonló lehet egymáshoz, az anime műsorok között egyértelműen ez a 3 legnézettebb, amíg pedig az InuYasha és a Yu Yu Hakusho is ment még, ezek szintén produkálták ezt az eredményt. Úgyhogy megfelelő nézettség alatt valószínűleg azt értik, hogy legalább a több mint az egyszerese visszajön annak az összegnek a nézettségből, amelyet beleöltek, netán meg is haladja azt. Ez vélhetően nem túl nagy feladat a GT esetében.
Tisztátalan lett a tiszta, tiszta lett a tisztátalan. A jó gonosz lett, a gonosz jó lett. Meghalt, hogy éljen, és élt, hogy meghaljon...
Kikyou (InuYasha)
Dumet írta:
Természetesen a csatornák nem szivárogtathatják ki a pontos nézettségi adatokat, szóval ilyenekre ne is számítsatok, ugyanis ezt hivatalból nem tehetik meg. Csupán ranglistát adhatnak közre, pl. hogy sorrendben, hogyan jönnek egymás után a legnézettebb műsorok, de hogy mennyit is jelent ez, azt nem. De ha az arányokat nézzük pl. a Conan valószínűleg nem volt elég nézett még ahhoz se, hogy bejöjjön az az ár, amelyet ráköltöttek a jogokra, míg a DBGT vélhetően többszörösen is bejön a csatornának. Egyébként a Naruto, Bleach és a GT nézettsége hasonló lehet egymáshoz, az anime műsorok között egyértelműen ez a 3 legnézettebb, amíg pedig az InuYasha és a Yu Yu Hakusho is ment még, ezek szintén produkálták ezt az eredményt. Úgyhogy megfelelő nézettség alatt valószínűleg azt értik, hogy legalább a több mint az egyszerese visszajön annak az összegnek a nézettségből, amelyet beleöltek, netán meg is haladja azt. Ez vélhetően nem túl nagy feladat a GT esetében.
OFF: Lehet hogy roszul emlékszem, de mintha láttam volna régebben olyan nézettségi adatokat amelyek már nem voltak aktuálisak, szóval azok a műsorok már lementek a tévében, ezért amolyan utólagos információnak nevezhetjük őket. Pl. hogy amikor anno volt az RTL-en a DBZ, akkor az ország hány százaléka nézte a DB-t vagy éppen a TV2-t ugyanabban az időben amikor a Z-t vetítették a konkurens csatornán, valamint azt hogy miután beszüntették a DBZ vetítését, utána hány százalékkal esett vissza az RTL nézettsége. Ilyen adatokra emlékszem, de ez még régebben volt. Lassan már történelem
Most is vannak olyan nézettségi adatok. Teljes lakosság és 18-49 évesek körében (kereskedelmileg fontos célcsoport) mérik. Nőzőszámban és százalékban (SHR) is jelzik. Utóbbi a reklámozók számára a legfontosabb. Pl. az RTL-n a Valóvilágot teljes lakosságban 1,4 millióan nézték az 27% volt a múlt hét egyik napján, de késő este a 400-500 ezres nézettségű Gyilkos elmék meg 23%. A % azt mutatja, hogy az adott idősávban a tévézéssel kikapcsolódó emberek hány %-a nézi az adott csatornát. A Gyilkos elmék idején kb. 2 millióan tévézhettek, míg a VV idősávjában kb. 4,5-5 millióan, ebből 1,4 millió választotta a reality-t.
Bizonyos csatornákat egyáltalán nem lehet mérni, mert olyan kicsi a közönségarányuk. Az Animax-nek egy tavalyi kimutatás alapján, ha jól emlékszem 0,7-1,2% között volt. Hasonló közönségaránya volt a Jetixnek (amíg létezett) és a Cartoon Network-nek is, a Nickelodeonnak kb. 0,1%. A legjobbat a Disney és a Minimax könyvelheti el. Előbbinek asszem 6%-os, utóbbinak 3-4%. De teljesen más a célközönsége is (6-14 éves korosztály), másképp mérik a számokat, mint a másik 3 rajzfilmadó.
Koltai Judit Koltai Róbert testvére. A dolog érdekessége, hogy hasonló hangszínnel rendelkeznek. Ha jobban meghallgatod, csak akkor vehető észre a különbség. Egyébként szinkronhangok.hu-n is két külön személyként vannak feltüntetve.
Amit írtál Dumet, én elképzelhetetlennek tartom. Lippai, Bozsó, Csík Csaba Krisztián és a többiek már ismerik a szereplőket, elválaszthatatlan párosítások. Velük egyenértékű szinkronhangokat képtelenség találni. A netes fórumokat olvasgatva a kisebb hangcseréket is nehezen vagy egyáltalán nem szokták meg, mekkora felháborodást váltana ki, ha a Kainál meg mindenkit lecserélnének? Már kisebb sorozatoknál (Múmin pl.) is a régi rajongók nem tetszését váltotta ki az új szinkron. Legutóbb meg a Cartoon Network játszott meg egy generációváltást az új Bolondos dallamok sorozatnál. Az új hangok hazavágták a Bolondos dallamok-élményt.
Csak éppen a KAI az nem számít régi sorozat újraszinkronizálásának. Miért is? Azért mert egy teljesen új sorozatról van szó. Az egy dolog, hogy ugyanaz a története és egy az egyben ugyanaz, mint a DBZ, de mivel egy teljesen új sorozatról van szó, lehetne teljesen új hangokkal szinkronizálni. De persze írtam az előző hozzászólásomban is, hogy ezt én sem tartom valószínűnek, tehát szinte biztos, hogy nem így fog történni. Valószínűleg ez elkerülte a figyelmedet. Én csupán egy lehetőséget vázoltam fel, hogy én el tudnék képzelni egy ilyet, kíváncsi lennék egy ilyenre. Az már más kérdés, hogy az esélye nem sok és hogy ezzel hányan értenének egyet. Igazság szerint a KAI sorozatot én személy szerint olyan jelentéktelennek és feleslegesnek tartom, hogy pont ezért lennék kíváncsi egy teljesen új szinkronra, mert minek nézzem meg a régivel? Semmi újat nem mutat fel a DBZ-hez képest, sőt még rosszabb is lett tőle (a HD kép meg a mindenféle istennyila nem tud nagyon meghatni), akkor már inkább újranézem a DBZ-t a régi hangokkal minthogy megnézzem egy lényegesen rosszabb feldolgozását ugyanannak, ráadásul vegyes saláta hangokkal. Ez az oka annak, hogy én erre az egészre gondoltam.
Tisztátalan lett a tiszta, tiszta lett a tisztátalan. A jó gonosz lett, a gonosz jó lett. Meghalt, hogy éljen, és élt, hogy meghaljon...
Kikyou (InuYasha)
Természetesen a mai két részből sem maradhatott ki az a bizonyos szó.
Amúgy a "rohadék" szót is elég gyakran lehet hallani. Ez nem annyira zavaró, de én hiányolom az olyanokat, mint például a "nyavalyás", amit Dermesztőtől hallhattunk.
Kb 2-3-4 héttel előre dogoznak ezek a rákok szinkronizálás téren így nem lehet már a Beby részekbe változás...Tény eléggé elbaszott lesz tőle a szinkron értéke...Persze hun hun és jó, de....DBZ-hez képest fos
Szóval majd a következő sagától lesz kb érdekes a bizonoys szó...(már kimondani se szeretem mert hányok tőle............)
Kihívás, kihívás hátán, mérgelődés ide avagy oda, Rilézkedés te légy bántatom és örömöm.... avagy szerelmem.
Na most nekem is feltűnt a basszus, és tényleg idegesítő. A nyavalyás az tényleg hiányzik, meg a "tartok neked egy kis bemutatót" is
Tény, hogy érezhető a szinkronon, hogy más fordítja.
Nem írnátok egy listát, melyik részben hányszor hangzik el?
Spoiler tartalom:
Egyébként tudom, elmondtátok, hogy az első két sorozatnak így lejárt a vetítési joga, meg úgy lejárt a vetítési joga, DE arra sehol se találtam választ, hogy mi az akadálya az újramegvételnek? Ha jól tudom az Animax a leányvállalata a rötölöklubnak, szóval meg se kéne vennie a szinkront.
Onnan jutott eszmbe, h. pl ilyen gagyiságok most is mennek valamelyik csatornán, mint pl a Dallas (bocsi a Dallas-rajongóktól!). Márpedig az se egy húszrészes kis szösszenet-sorozat, és nem tegnap volt, mikor először leadták. Ergo, ha arra volt pénz, akkor a DB-re ne lenne?
Az A -ban volt tulajdona az RTL-nek, az Animax a Sony-hoz tartozik (AXN, AXN Crime, AXN Sci-fi, Animax).
Nekem a Kai jobban bejön, pörgősebb a cselekmény. Én annak örülnék a legjobban, ha a Kai után leadnák a Z-ből a Buu Sagát. Ez nem tudom mennyire megoldható, megvásárolható-e külön a Z-nek az utolsó 91 része. Így akik csak tévében látták a DB-t, azoknak is kerek egészet alkot a történet.
A szinkronra visszatérve: Ha a Kai-ban már nevesebb hangokkal váltanák azokat a színészeket, akik nem vállalják el a szerepüket, akkor semmi gond nem lenne a cserékkel. Emlékszem, még a sima DB-ben is olyan nevek vannak, mint Reviczky, Kálloy, Kőszegi, Viczián. Remek lenne hallani a sorozatban még olyan színészeket is, mint Rába Roland, Schneider Zoltán, Epres Attila, Simonyi Balázs, Sörös Sándor, Rajkai Zoltán, Versényi László, Szokolay Ottó...
A régi szinkronra inkább ne vegyék meg a jogokat, inkább csináljanak egy új szinkront a vágásmentes japán változathoz. Mondjuk Kenderesi Tibor hiányozna...
Én nem látnám sok értelmét az újraszinkronizálásnak, bár régebben örültem volna neki, de miután el kezdtem nézni egy olyan változatot, ahol látszik, hogy mi nincs benne a magyarba, arra az álláspontra jutottam, hogy azért a pár jelenetért nincs értelme újraszinkelni, mert úgy jó, ahogy van. Helyette inkább adjanak valami retró animét, Ranma 1/2, Rurouni Kenshin . A Kai leadásának sincs értelme, mert egy összehányt Z, semmi több . Ami a szinkronhangokat illeti, a fent felsoroltak közül jópárra lenne esély, bár pl. Sörös Sándorra nem hiszem (őróla mindig az Ûrgammák fog eszembe jutni és nem a szinkronszerepek).
Na öntsünk tiszta vizet a pohárba DBZ ügyileg, hogy is vannak ezek a jogok?
Az RTL a francia AB International Distributiontől vette meg hajdanán az első két sorozatot teljes egészében (vélhetően egy csomagban) amelyet aztán az Echo Szinkron Kft. szinkronizált le. A vetítési jog és a szinkronra vonatkozó jogok két külön dolog, teljesen függetlenek egymástól. Miért is? Azért mert míg a vetítési jogot az adott forgalmazótól veszi a csatorna, úgymond bérli X évre, amennyiben megegyeznek, addig a szinkron jogai minden esetben itthon maradnak, és az illető stúdiót illetik meg, ennek pedig külön lejárati ideje van. Például az Animax mostanában nagyjából 2-3 éves vetítési jogokat szokott venni az egyes animékre, ami azt jelenti, hogy ennél tovább már nem adhatják őket, ha újra meg nem veszik a vetítés jogát, vagy megújítják. Természetesen ez újabb pénzekbe kerül. A szinkron joga ellenben nagyjából minden esetben 8-10 év, amíg fel lehet használni. Természetesen ezt is meg lehet hosszabbítani, de nyilván újra ki kell fizetni a stúdiót.
A DB és DBZ esetében mind a vetítési mind a szinkronra vonatkozó jogok lejártak, tehát jelenleg egyik sorozatot se lehet vetíteni, de még a szinkront se lehet felhasználni. Ugyan minden stúdiónak kötelessége megfelelő körülmények között tárolni az elkészített hanganyagokat, ennek ellenére előfordulhat, hogy így is elkallódnak lemezek, a DB és DBZ-vel is ez történt. Hiányos szinkront nyilvánvalóan nem lehet megvenni, tehát annak a lehetősége, hogy a DB és a DBZ a régi szinkronnal akár részben, akár egészében valaha is újra adásba kerüljon egyenlő a nullával. A legkisebb esély sincs rá, ebbe jobb ha mindenki belenyugszik. Az egyetlen egy módszer az újraszinkronizálása az egész sorozatnak, amihez persze meg kell venni újra a videóanyagot a forgalmazók egyikétől. A francia változatot nyilván senki nem fogja megvenni már (ha egyáltalán még meg lehetne venni) vagyis marad az eredeti változat ami viszont rohadt drága, a DBGT is csillagászati árban volt amit az Animax megvett végül. Nyilván a legsikeresebb sorozatoknál a japók megtehetik, hogy jó drágán adják, hiszen még így is lesz rá vevő.
Úgyhogy összefoglalva az egészet. Szerintem az Animaxnek eleve nincs annyi pénze, hogy megvegye a DBZ-t vágatlanul és újraszinkronizáltassa, már a DBGT-re is alig futotta, ez látszik a kínálat megcsappanásán. Gyakorlatilag mindent a DBGT-re tettek fel, ez amolyan végső megoldás lehetett, mivel a csatorna igencsak jó úton halad a csőd felé, ezt próbálják most mindenáron megakadályozni. A KAI is valószínűleg azt a célt szolgálja majd, mint a GT: betömni azoknak a száját, akik DBZ-t akarnak, erre nincs is talán jobb választás a KAI-nál, hiszen mindenki elégedett lesz így. Aztán az, hogy a szinkronban kik szerepelnek majd, az egy jó kérdés. A DreamerZ által felsorolt listából jó pár színész nem elképzelhetetlen, bár ha tényleg lesz KAI szinkron, akkor nagyrészt a DBGT-ben szinkronizáló emberkéket fogják összegyűjteni és mellé jöhet még pár ember pluszba talán.
Kikyou (InuYasha)
OFF: Hát szerintem ott cseszte el az Animax, hogy sok élőszereplős műsort kezdett el vetíteni, nem hinném hogy ezekre olyan sokan kíváncsiak lennének, hogy érdemes lenne megvenni. A másik ok talán az lehetne, hogy eléggé egy hangú a műsorbeosztás is. Minden nap Naruto meg Blech, azért lehetne ezeket ritkítani. Annyi anime van, aminek hatalmas sikere lenne(One Piece, Bakuman stb). Szerintem valamit rosszul csinálnak:S
Igazából, rengeteg anime van, amit lehetne vetíteni, nem féltetlenül kell egy olyan hosszút mint mondjuk a One Piecet berakni a már futó Naruto és Bleach mellé. Rengeteg rövidebb anime van(24, 12, stb. részesek) amik rohadt jók, és nyilván többen néznék őket mint az élőszereplős szarokat. Szerintem a GT ebből a szempontból jó választás volt, mert már tizenakárhány éve szenvedtek a rajongók, hogy legyen Dragonball újra, és most lett is, és ezzel az Animax is némileg jól járt.
A sima DB és DBZ már megvan több mint 20 éves, és még mindig olyan drága?
Ami olyan világsikert ért el, mint a DBZ, az nem megy ki egykönnyen a divatból. Gondolj arra, hogy ennyi év után a KAI is olyan nézettséget ért el Japánban, hogy benne volt a legnézettebb animék sorában, pedig csupán a DBZ újra feldolgozása, vagyis semmi újat nem mutat fel alapvetően. Ha pedig valami ennyire sikeres, akkor majdhogynem bármekkora összeget el lehet kérni érte, ez nem meglepő.
OFF: Atrik, te viszont tévedsz. Tipikusan az anime rajongók felfogása ez, amit írtál, valójában meg sem közelíti a valóságot. Az Animax éppen azért maradt fent, mert elkezdett élőszereplős műsorokat is adni. Hiszen ezzel kibővült a nézőközönsége, mert már nemcsak azok kezdték el nézni, akik csak az animéket szeretik, hanem azok is, akik csak ezekért a műsorokért nézik. Hidd el, hogy az élőszereplős műsoroknak igencsak jó a nézettségük, gyakorlatilag az Animax ezekből és néhány nézettebb animéből (mint a DBGT, Bleach, Naruto) él meg. A többi műsor nem sokat oszt vagy szoroz. Ennek az az oka, hogy a magyar nép gyakorlatilag az amcsi szeméten él, mert azt adja neki minden adó orrba szájba, ehhez szokott hozzá az utóbbi 20 évben, vagyis ez az elvárás. Az Animax ott cseszte el, hogy naivan azt hitte, hogy animéből meg lehet élni manapság Magyarországon. De ez nem így van. Az anime még mindig annyira rétegcucc nálunk, hogy nem lehet belőle megélni. Ennek az oka, hogy a fanoknak is csak egy része nézi, mert eljutottunk oda, hogy nálunk divatosabb feliratosan nézni az animéket és nem a tévében, hanem a neten. Ez minden országban így van, de nálunk eleve kevesebb fan van, vagyis kevesebb az olyan is, akik majd tévében fognak animét nézni. Cserébe pedig sokkal több az, akik ilyen-olyan okok miatt az animéket még ellenzik is (erre nem térnék ki).
Na, viszont végszóként azt szeretném kérni, hogy az Animax-el kapcsolatos további eszmecserét a megfelelő topikba folytassuk, mert ez a téma már teljesen szét van offolva.
Kikyou (InuYasha)
Amugy van egy megválaszoltalan kérdésem a Dragonball Z-ből. Azok a részek amikor a namekon harcolnak, és legyőzik Ginyuékat, és Goku, éppen gyógyul, Krilin és Gohan harci ruhát kap Vegitától. Na ott látszik Vegitán, hogy nincs jó bőrben, Krilin még rá is kérdez, de Vegita nem veszi jó néven, majd bejelenti, hogy pihenni megy, és mond közben olyan, hogy "hogy lehettem ilyen ostoba" és valami dobozzal a kezében elalszik. Na ilyenkor mi baja van? Mert ezeket a részeket csak magyar szinkronnal láttam, és abból nem jön át ennek az oka.
Anime, rajzfilm és sok más mese magyar szinkronnal, felirattal, manga, távol-keleti music video klipek, valamint online TV és player nézhetőség egy helyen!