Figyelem!
Ha 2013. május 14 és 2015. szeptember 12 között már regisztráltál, kérlek regisztrálj újra!


Ha régebb óta tag vagy, de mégsem tudsz belépni, jelezd nekünk e-mailben vagy Facebookon!

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése


Még nem regisztráltál? Ne késlekedj, katt az alant lévő gombra!

Szamuráj Jack Szamuráj Jack Szamuráj Jack Mézga Aladár különös kalandjai Szamuráj Jack Szamuráj Jack Szamuráj Jack Mézga Aladár különös kalandjai Szamuráj Jack Szamuráj Jack

DragonHall TV - Online adás minden nap este 20:00-tól!

Támogatás
Támogass minket!

Online Statisztika
Online vendégek: 5
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 5813
Legújabb tag: bundabugyi

Látogatók ma: 3828
Online látogató: 5
Látogatók a hónapban: 3828
Összes látogatók: 43837735

Reklám

1% felajánlás

  Törpnyelvtan, törpruházat
Szinkronos rajzfilm letöltésekA törpnevek helyesírásáról is született már diskurzus a világhálón. A mindennapi élet számára abszolút nélkülözhetõ nyelvtani elemzés szerint csak azért, mert az angol eredetiben Aprajafalva vezérének neve a külön írandó Papa Smurf, egyértelmûnek kellene lennie, hogy a magyar megfelelõjét is külön, tehát Törp papaként volna célszerû írni. Fõleg azért, mert maga a "papa" szó az õsiségre és az öregségre utal. Mivel azonban a magyar nyelvben elég sokan használják - többek között mi, a DragonHall is - a Törpapa elnevezést, az elemzés írója megállapítja, hogy ez helytelen, hiszen a piros ruhás, fehér szakállas kis vezetõ esetében "nem egy minden útjába esõ tárgyat agresszíven megsemmisítõ kisöregrõl van szó". A Google még a két p-s verziót, a Törppapát is Törpapára javítja, így a szerzõ hiába nevezi nevetségesnek a szinte mindenütt elterjedt egy p-s, egybeírt változatot, a kreatív névalkotás során született Törpapa honosodott meg itthon. Ennek analógiájára pedig a többi törp felbukkanása esetén valahányszor p-vel kezdõdõ név került a Törp elõtag mellé, mindannyiszor egy p-vel lett írandó. Ilyen például Törpörgõ, Törpiri, Törpicur, Zöldõr másik szinkronos neve, a Törpepe és Törpilla.
S ha már Törpilla, itt érdemes megjegyeznünk, hogy bár Peyo eredeti képregénye szerint a Hókuszpók által teremtett szõkeség a sikertelen küldetés után elhagyta a falut, az amerikai változatban Hannának és Barberának ez nem felelt meg. Õk vissza akarták hozni az akkor még egyetlen nõi törpszereplõt, így lett Törpilla a sorozat állandó karaktere.
Nem esett még szó a törpök ruházatáról. Létezett egy olyan városi legenda, amely szerint a sapkájuk a Ku-Klux Klán fehér süvegébõl származik, ez azonban nem bizonyult igaznak. A valóság szerint a legtöbb esetben fehér színû sityak az ókori phrügai sapkából származik, amelyet a felszabadult rabszolgák viseltek, s amely ezért a szabadság jelképe lett.
Végezetül pedig ejthetünk néhány szót Törpapa "valóságos" megfelelõjérõl, Paul Karasonról is. A három évvel ezelõtt elhunyt férfi 15 éven keresztül volt az élõ Törpapa, mivel egy argyria nevezetû betegség miatt valóban kék színû lett a bõre. Rengeteg tévémûsorban és talkshow-ban szerepelt az õt egyre népszerûbbé tévõ kék bõre és a fehér szakálla miatt.


  Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást

  Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

  Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték


© DragonHall+ v3.0b | 2009-2021
Póvered báj PHP-Fusion


Anime, rajzfilm és sok más mese magyar szinkronnal, felirattal, manga, távol-keleti music video klipek, valamint online TV és player nézhetőség egy helyen!