Figyelem!
Ha 2013. május 14 és 2015. szeptember 12 között már regisztráltál, kérlek regisztrálj újra!


Ha régebb óta tag vagy, de mégsem tudsz belépni, jelezd nekünk e-mailben vagy Facebookon!

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése


Még nem regisztráltál? Ne késlekedj, katt az alant lévő gombra!

Végtelen vonat Végtelen vonat Végtelen vonat Miraculous - Katicabogár és Fekete Macska kalandjai Miraculous - Katicabogár és Fekete Macska kalandjai Miraculous - Katicabogár és Fekete Macska kalandjai Végtelen vonat Végtelen vonat Végtelen vonat Miraculous - Katicabogár és Fekete Macska kalandjai

DragonHall TV - Online adás minden nap este 20:00-tól!

Támogatás
Támogass minket!

Online Statisztika
Online vendégek: 8
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 6443
Legújabb tag: Eszteralma

Látogatók ma: 14778
Online látogató: 8
Látogatók a hónapban: 14778
Összes látogatók: 49492756

Reklám

Kiemelt híreink

  GyIK: EXTRÁK - DVD Rippelési útmutató
Szükséges programok:

- XVID-MPEG-4 Codec 1.0.1
- SmartRipper 2.41
- Belight 0.2.2.0 beta 9 (ez magyar nyelvû)
- VirtualDubMod 1.5.10.2 (vagy régebbi)
- VirtualDub Filter Pack (deinterlace, contrast/brightness, resize filterek szükségesek)


1. lépés: Rippelés SmartRipperrel

1. Behelyezed a meghajtóba a DVD lemezt, majd amikor betöltõdött, megnyitod a SmartRippert.
Ez fel fogja ismerni a lemezt szinte azonnal és végignézi, hogy olvasható-e. Ha esetleg ezelõtt hibaüzenet jönne, hogy nincs a meghajtóban lemez, nyomd a Mégse gombot, ugyanúgy mûködni fog.

2. Ha betöltötte a lemezt, megjelenik egy kis ablak. Két fül között választhatsz az ablakban: Input és Stream Processing. Az Input alatt elõször azt láthatod a listában, hogy milyen Programok vannak a DVD-n. Ezeket ki tudod választani egyesével, és látod, hogy mekkora helyet foglalnak egyenként illetve hány percesek stb. Film esetében általában elég jól látható melyik Program kell, mivel a program nagyon ügyes, és egy darabban mutatja a filmet (tehát az lesz a film ami mondjuk 1-2 órás). Az epizódos DVD-ken (pl. sorozatok esetében) nagyon ügyesen egyenként ki lehet választani az egyes epizódokat. Annyi hátránya van a programnak, hogy így egyszerre csak egy epizódot/filmet tudsz lerippelni a DVD-rõl, de szerencsére gyorsan dolgozik.

3. Kiválasztod tehát az egyik Programot, amit le szeretnél rippelni. Ha kiválasztottad, lépj a másik fülre (Stream Processing). Itt az adott Program videó és hangsávjait láthatod listában. Ez elég egyértelmûen jelölve van, szóval nem is részletezném, hogy melyik sáv melyik. Mindegyik sáv mellett találsz jelölõnégyzetet, ami nem kell, azt értelemszerûen ne pipáld ki.
Megjegyzés: Lehetõleg a videósávon kívül legalább 2 hangsávot érdemes kijelölni, persze ha van ennyi a DVD-n.

4. Ha kijelölted a megfelelõ hangsávokat, egyenként menj rá mindegyikre, és a jobboldalt megjelenõ 3 rádiógomb közül jelöld be a középsõt (Demux to extra file). Ez egy nagyon fontos lépés, mert így szétszedi a VOB fájlt videó és hangsávokra külön (egy lépést megtakarítasz így, mivel egyébként is szét kellene szedni a konvertálás miatt). Ezt minden egyes sávnál be kell állítanod (tehát a videósávnál és a két hangsávnál is egyenként). Ha ezzel elkészültél akkor egy Programot be is állítottál.

5. Alul a Target címszó alatt beállíthatod az elérési utat, hogy hová mentse a fájlokat. Ezután pedig megnyomhatod a Start gombot, így elindul a rippelés. Ha kész van a dolog, felbukkan egy kis üzenet.
Ezzel egy Programot (epizód/film stb.) lerippeltél, ha több epizód van egy DVD-n, akkor az elõbbiekben leírtak szerint jelöld ki az Input fülnél az újabb Programot és azt is állítsd be így.


2. lépés: Konvertálás elõkészítése

1. A rippelést követõen a megadott könyvtárban (ha két hangsávot választottál ki) három szükséges fájl keletkezik: két db. AC3 kiterjesztésû hang fájl és egy M2V kiterjesztésû videófájl (amin nincs hangsáv). Ez a 3 szükséges, a 0 byte méretû VOB fájlokat törölheted, mert azok nem kellenek. Elõször a hangsávokat kell átkonvertálni MP3-ba, ehhez kell a BeLight nevû program.

2. Nyisd meg a BeLightot. Elõször egy beállítást kell eszközölnünk rajta: a jobboldalon az MP3 fülre lépve megjelenik elõttünk egy bitráta csúszka, felette pedig két rádiógomb. Jelöld be azt a rádiógombot ami mellett a Bitráta (Bitrate) felirat van, majd a csúszkát állítsd 192-re. Így minden fájlt 192 kbs-ra tudsz majd konvertálni. Baloldalt a Kimeneti frekvencia (Output sampling rate) feliratnál jelöld be a négyzetet, és a legördülõ kis listában jelöld ki a 48000 Hz-et. Így az MP3 fájl tehát 48000 Hz és 192 kbs lesz (ez a legáltalánosabb és legjobb hangminõség, felesleges magasabbra állítani).

3. Jöhet a tényleges konvertálása az AC3 fájloknak. Felül a Fájl (File) menüben a Megnyitás (Open) lehetõséggel tallózd be az egyik AC3 fájlt. Ez megjelenik a kis ablakban ezután. Aztán ha az MP3 fület kijelölted (ahol eddig a beállításokat végezted) már nyomhatsz is lenti Indítás (Start Processing) gombra. Ha végzett, akkor jöhet a következõ fájl, és így tovább. Sajnos ez az egy hátránya van tehát ennek a programnak, hogy egyszerre csak egy hangsávot tudsz konvertálni vele (ha kettõt jelölsz ki a listában, akkor egymásba rakja a kettõt, szóval nem jó). Ellenben AC3-at is kezelni tudja, amit nagyon kevés program tud.


3. lépés: Konvertálás beállítása és elvégzése

1. Most már minden megvan a konvertáláshoz, ami a legfontosabb az eddigiek közül, ugyanis a végeredményt ez határozza meg lényegében. Ehhez szükséges a VirtualDubMod nevû program. Nyisd meg a programot és a File menüben az Open video file-al tallózd be a rippeléskor kapott M2V kiterjesztésû videó fájlodat. Várd meg, míg megnyitja (eltart egy kis ideig, mivel közel 1 gigás fájlról is lehet szó.

2. Ha bejött, jönnek a beállítások, amik meghatározzák a végeredményt. Alapvetõen a következõ 5 dolgot kell beállítani:
Videó kodek, Hangsávok, Interlace szûrõ, Brightness/Contrast, Resize

3. A Video menüben a Compressions-t kiválasztva keresd meg az XVid MPEG 4 Codec-et a listában, majd kattints a Configure gombra. Itt be kell állítanod a konvertálás minõségét, talán ez a legbizonytalanabb pont az egész mûvelet során, ugyanis minél magasabbra veszed a számértéket, annál nagyobb lesz a fájlméret, tehát lényegében próba-szerencse alapon lehet csak kitalálni, hogy mi lesz a pontos beállítás. Tapasztalataim szerint egy 2 órás film esetén a fájl mérete maximum 2 GB lehet, ebbõl esetleg ki lehet indulni. Egy 20 perces epizód azonban a 400 MB-ot nem haladhatja meg, mert az már a HD minõségû legújabb animék méretének felelne meg kb. Én olyan 250-350 megára teszem az átlagos méretet a közel 20 perces epizódok esetében, de ez csak átlag.
Szóval jelölj be valamilyen minõséget a csúszka segítségével: tapasztalatom szerint a 2.00, 2.50 minõség közel eredeti fájlméret eredményez, a 3.00 és 4.00 minõség már csökkent a méreten. 4.00-tól rosszabb minõségre sosem állítottam még eddig, nem is ajánlom, mert az már a videó minõségén is meglátszik.

4. A Streams menüben a Stream List lehetõségkor bejövõ ablakban a hangsávokat tudod beállítani. Az Add gombbal tallózd be mindkét hangsávot, ha hibaüzenet jönne az MP3 csúsztatásával kapcsolatosan, mindenképp válaszd a NEM gombot! Ha betöltötte, kijelölve õket a Move Up és Move Down gombokkal tudod feljebb lejjebb rakni õket egymás alá. A felül lévõ hangsáv lesz az elsõ, az alatta lévõ a második hangsáv. A magyar legyen mindenképpen az elsõ hangsáv. Ha nincs kijelölve, akkor a hangsávon jelöld be a kis hangszóró jelû ikont az elsõ hangsávon.
Fontos! Mindenképpen nézd meg, hogy a lerippelt audió fájlod nevében a Delay (csúsztatás) értéke mennyit ír ki! Ha ezt látod a fájl nevében: Delay -0ms, akkor semmi gond nincs, mert a rippelés során nem csúszott el a hang. Azonban sokszor elõfordul, hogy nagyon elcsúszott hanggal jön le a cucc. Delay -80ms sincs még nagy gond, de ettõl nagyobb értékek esetén érdemes visszacsúsztatni. Kattints jobb klikkel a csúsztatni kívánt hangsávra és válaszd ki az Interleaving lehetõséget. A Delay audio track by-nál írj be ugyanakkora értéket, amekkorát a fájl nevében is láttál. Ha pozitív érték volt a fájlnévben és nem negatív, akkor írj elé egy negatív jelet. Így már biztosan nem fog csúszni a hang (ha a DVD-n se csúszott).

5. Filter beállítások következnek. A Video menüben, a Filters-re kattintva bejön egy ablak, ahol nyomd meg az Add gombot. A filterlista megjelenik (ha bemásoltad a filter fájlokat a VDubMod könyvtárába). Elõször keresd meg a deinterlace nevû filtert és okézd le, majd a bejövõ ablakban állítsd be a Blend fields together lehetõséget és okézd le. Ezzel az interlace mentességet állítottad be (hogy ne legyen csíkozásos/szálkás a képe a filmnek.

6. Keresd meg a Brightness/Contrast filtert, és a beállításakor az alsó csúszkát vidd arrébb egy egységgel, hogy a leokézás után contrast értéke 106% legyen. Ezzel az deinterlace okozta sötétülést lehet kicsit korrigálni.

7. A következõ filter ami szükséges lesz a Resize nevû filter. Ezzel a filterrel az alapból 720x576 méretbe rippelt filmet tudod normális méretbe rakni, ugyanis a jelenlegi méret szinte biztos, hogy széthúzza az eredeti képarányt. Egy hagyományos 4:3 képarányú film esetében a még asztali DVD lejátszón is lejátszható maximális méret 720x540, szélesvásznú 16:9-es képarányú film esetében pedig 720x400. Ha meg akarod tartani az eredeti méretet, akkor ezt a két felbontást ajánlom.
Ahhoz, hogy ezt elérd, jelöld ki a resize filtert és a beállításaiban a New Width és New Height mezõkben add meg az új képméretet (Width=szélesség, Height=magasság). A Filter Mode melletti listában mindenképpen állítsd be a Bilinear lehetõséget. Ha ezt az utóbbit elmulasztod és Nearest neighboron marad, akkor az egész filmnek nagyon leromlik a minõsége és szar lesz az egész (sajnos tapasztaltam).

8. Ha mindent beállítottál, akkor már nincs más dolgod, mint a File menüben a Save As lehetõséget kiválasztod, és a fájl nevét beírva lemented AVI-ba az egészet. A konvertálás egy mozifilm esetében több órán keresztül eltarthat!

Jó munkát mindenkinek!


A leírást készítette:
Dumet

Külön köszönet Izzynek, aki megfelelõ konvertálás módszerében sokat segített!© DragonHall+ v3.0b | 2009-2023
Póvered báj PHP-Fusion


Anime, rajzfilm és sok más mese magyar szinkronnal, felirattal, manga, távol-keleti music video klipek, valamint online TV és player nézhetőség egy helyen!