Figyelem!
Ha 2013. május 14 és 2015. szeptember 12 között már regisztráltál, kérlek regisztrálj újra!


Ha régebb óta tag vagy, de mégsem tudsz belépni, jelezd nekünk e-mailben vagy Facebookon!

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése


Még nem regisztráltál? Ne késlekedj, katt az alant lévő gombra!

Praclifalva lakói Full Metal Panic! Full Metal Panic! Full Metal Panic! Óz, a nagy varázsló Batman - Új kalandjai Batman - Új kalandjai Batman - Új kalandjai Chip és Dale - A Csipet Csapat Chip és Dale - A Csipet Csapat

DragonHall TV - Online adás minden nap este 20:00-tól!

Online Statisztika
Online vendégek: 10
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 3912
Legújabb tag: Feszter

Látogatók ma: 17370
Online látogató: 10
Látogatók a hónapban: 530930
Összes látogatók: 24977355

Reklám

  A törpök és a halál
Feliratos anime letöltésekAnnak ellenére, hogy a Hupikék törpikék legfõbb célközönsége a gyerekek, a sorozat nem egy alkalommal foglalkozik a halál témakörével. A karakterek természetesen egyszer sem a téma mélységeibe hatolva és azt boncolgatva ejtenek szót az elmúlásról és az élet végességérõl, mégis bátor dolog, hogy jó pár epizódban fel-felbukkan az elkerülhetetlen halál kérdése.

"Szellemes szinten" még csak szõrmentén ejtenek róla szót a készítõk, mivel ezekben a kísértethistóriákban egyáltalán nem a halál a központi téma, hanem a szellemek jelenléte. A szériában reflektorfénybe ritkán kerülõ Nótata a harmadik évadbeli kalandja során Goethe Faustjához hasonlóan egyezséget köt egy "szellemíróval", aki megírja helyette élete nagy szimfóniáját. A törpulyás kis törp mindezzel persze eladja a lelkét a halott zeneszerzõnek, aki az alku révén arra kényszeríti õt, hogy az örökkévalóságig játsszon a szellemklubjában.

A világirodalmi mû után egy filmihlette részt hoztak össze a sorozat készítõi a negyedik évad végére, mivel a Csete-paté palotában játszódó egyik bibicés történet egyértelmûen a többek között Bill Murray fõszereplésével készült Szellemirtókra hajaz. A szellemirtó törpökké váló Okoskát és Ügyifogyit számtalan kísértet befogásával bízza meg a fals hangú Bibice, s a két törp ezen kis kalandja a fent említett sci-fi-vígjáték mellett Scoby Doo-s elemeket is felvonultat, végtére is ugyanannak a cégnek a sorozata mindkettõ.

A hetedik évados Szellemtörpökben aztán abszolút törpkinézetû szellemek bolygatják meg az élõ törpök nyugalmát, akik a nézõkkel ellentétben bele sem gondolnak abba, hogy ezek a "nem is lény lények" miféle elhunyt törpök szellemei lehetnek.

Sokkal konkrétabban kerül terítékre a halál témaköre abban a részben, amelyben Törpapa Törpojáca beteg virágáról mond le, a törpiek viszont félreértésbõl Lustival hozzák összefüggésbe vezetõjük "halálos diagnózisát". Búcsúbulit szerveznek a hétalvó törpnek, aki értesülve a tragikus végrõl, olyat akar tenni, amilyet egész életében nem tett: kiáll egy felbõszült bika ellen. Egy másik fejezetben Ügyifogyit büntetésbõl gombaház-fogságra ítélik, s bár az ügyetlen kis törp menet közben elhagyja házát, a többiek errõl mit sem sejtenek. Gyászba is borul a falu, miután egy meteor épp ebbe az épületbe csapódik be, hiszen egytõl egyig minden törp azt hiszi: Ügyifogyi odalett. A sorozat folyamán meghal egy rövid idõre Törpapa, Törpszakáll és a masina-mivolta ellenére igenis törpnek számító Törprobot, Hókuszpókkal pedig csak elhitetik a törpök a saját halálát, hogy egy megjuhászodott varázslót kapjanak helyette. A törpolimpiai játékokról szóló különkiadásban egyébként Hókuszpóknak egy idõs rokona konkrétan a szemünk láttára meg is hal. Miután elárulja az általa sosem szeretett Hókuszpóknak, hogy nem hagy rá semmit, úgy távozik - ahogy õ fogalmaz - az "örök Hókuszmezõkre", hogy minden materiális javával együtt eltûnik a föld színérõl. S ha már szinoníma-szinten is szóba került a halál, érdemes megemlítenünk a Törprobotot bemutató fejezetet, amelyben az ifjú Gerárd királyt fogva tartó gonosz Helga - hogy õ kerüljön trónra - azt hazudja a népnek, hogy szeretett unokaöccse "kilehelte lelkét". A hazai szinkronnal tehát a szókincsfejlesztés terén is sokat tanító sorozat a "meghalás" rokonértelmû szavait és kifejezéseit is fel tudta vonultatni.

Szintén Nótatához kötõdik egy másik halálközeli sztori, amelyben a zenésztörp önhibáján kívül tulajdonképpen Aprajafalva minden lakóját megöli törpitajátékával, köszönhetõen Hókuszpók gonoszságának. Kisgyerekeknek szánt meséhez képest nem semmi látványt nyújtanak a falu egyik terén holtan kiterült törptestek, amelyek persze rövid idõn belül újra életre kelnek.

Gyermekkorom leglehangolóbbnak tartott törpepizódja volt a Nyifi címû kis rész, amelyben a Törpilla házi kedvencévé lett címszereplõ kisegér egy aprajafalvi tûzeset során füstmérgezést kap és meghal. A fejezet írói minden bizonnyal nem csupán említés szintjén szerették volna a kisgyermekek tudomására hozni, hogy a halál sajnos az életünk része, mivel elõbb-utóbb mindannyian elveszítünk valakit, akárcsak szegény Törpilla. A halott Nyifi, késõbb pedig az õ sírkövének a látványa ugyanis elég egyértelmûen jelzi, hogy a sorozat alapvetõen vidám és optimista hangvételével ellentétben a készítõk itt szándékosan szomorúra és gyászolósra vették a figurát. Törpilla elõször képtelen elfogadni a halált, majd meg is szökik, nehogy a törpiek elvesztésével még egyszer meg kelljen ezt tapasztalnia, az epizód végére viszont megbékél a ténnyel, amellyel egyszer valamennyiünknek meg kell békülnie. Lábjegyzetben teszem csak hozzá, hogy az elsõ évados tavaszi különkiadásban Törpilla egyszer már elvesztett egy kis kedvencet, történetesen egy kiskacsát, akit a gonosz Baltazár egy kisebb csata során lelõtt. A készítõk azonban akkor még megkegyelmeztek a kis állatnak, s Tavaszanyó varázslata révén egykettõre feltámasztották.

Csakhogy "a törpök élete nemcsak játék és mese", így idõvel - bármilyen szokatlan - a hupikékeknek is meg kellett tapasztalniuk a "halál létét".


  Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást

  Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

  Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték© DragonHall+ v3.0b | 2009-2020
Póvered báj PHP-Fusion


Anime, rajzfilm és sok más mese magyar szinkronnal, felirattal, manga, távol-keleti music video klipek, valamint online TV és player nézhetőség egy helyen!