Figyelem!
Ha 2013. május 14 és 2015. szeptember 12 között már regisztráltál, kérlek regisztrálj újra!


Ha régebb óta tag vagy, de mégsem tudsz belépni, jelezd nekünk e-mailben vagy Facebookon!

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése


Még nem regisztráltál? Ne késlekedj, katt az alant lévő gombra!

Óz, a nagy varázsló Anima Anima Robin Hood Robin Hood Robin Hood A kőbe szúrt kard A kőbe szúrt kard A kőbe szúrt kard Csendes csajok

DragonHall TV - Online adás minden nap este 20:00-tól!

Online Statisztika
Online vendégek: 15
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 3600
Legújabb tag: Uzumaki019

Látogatók ma: 11948
Online látogató: 14
Látogatók a hónapban: 325055
Összes látogatók: 22529592

Reklám

  Törpnyelvtan, törpruházat
Szinkronos rajzfilm letöltésekA törpnevek helyesírásáról is született már diskurzus a világhálón. A mindennapi élet számára abszolút nélkülözhetõ nyelvtani elemzés szerint csak azért, mert az angol eredetiben Aprajafalva vezérének neve a külön írandó Papa Smurf, egyértelmûnek kellene lennie, hogy a magyar megfelelõjét is külön, tehát Törp papaként volna célszerû írni. Fõleg azért, mert maga a "papa" szó az õsiségre és az öregségre utal. Mivel azonban a magyar nyelvben elég sokan használják - többek között mi, a DragonHall is - a Törpapa elnevezést, az elemzés írója megállapítja, hogy ez helytelen, hiszen a piros ruhás, fehér szakállas kis vezetõ esetében "nem egy minden útjába esõ tárgyat agresszíven megsemmisítõ kisöregrõl van szó". A Google még a két p-s verziót, a Törppapát is Törpapára javítja, így a szerzõ hiába nevezi nevetségesnek a szinte mindenütt elterjedt egy p-s, egybeírt változatot, a kreatív névalkotás során született Törpapa honosodott meg itthon. Ennek analógiájára pedig a többi törp felbukkanása esetén valahányszor p-vel kezdõdõ név került a Törp elõtag mellé, mindannyiszor egy p-vel lett írandó. Ilyen például Törpörgõ, Törpiri, Törpicur, Zöldõr másik szinkronos neve, a Törpepe és Törpilla.
S ha már Törpilla, itt érdemes megjegyeznünk, hogy bár Peyo eredeti képregénye szerint a Hókuszpók által teremtett szõkeség a sikertelen küldetés után elhagyta a falut, az amerikai változatban Hannának és Barberának ez nem felelt meg. Õk vissza akarták hozni az akkor még egyetlen nõi törpszereplõt, így lett Törpilla a sorozat állandó karaktere.
Nem esett még szó a törpök ruházatáról. Létezett egy olyan városi legenda, amely szerint a sapkájuk a Ku-Klux Klán fehér süvegébõl származik, ez azonban nem bizonyult igaznak. A valóság szerint a legtöbb esetben fehér színû sityak az ókori phrügai sapkából származik, amelyet a felszabadult rabszolgák viseltek, s amely ezért a szabadság jelképe lett.
Végezetül pedig ejthetünk néhány szót Törpapa "valóságos" megfelelõjérõl, Paul Karasonról is. A három évvel ezelõtt elhunyt férfi 15 éven keresztül volt az élõ Törpapa, mivel egy argyria nevezetû betegség miatt valóban kék színû lett a bõre. Rengeteg tévémûsorban és talkshow-ban szerepelt az õt egyre népszerûbbé tévõ kék bõre és a fehér szakálla miatt.


  Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást

  Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

  Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték© DragonHall+ v3.0b | 2009-2020
Póvered báj PHP-Fusion


Dizájned báj Dumet