Figyelem!
Ha 2013. május 14 és 2015. szeptember 12 között már regisztráltál, kérlek regisztrálj újra!


Ha régebb óta tag vagy, de mégsem tudsz belépni, jelezd nekünk e-mailben vagy Facebookon!

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése


Még nem regisztráltál? Ne késlekedj, katt az alant lévő gombra!

Praclifalva lakói Full Metal Panic! Full Metal Panic! Full Metal Panic! Óz, a nagy varázsló Batman - Új kalandjai Batman - Új kalandjai Batman - Új kalandjai Chip és Dale - A Csipet Csapat Chip és Dale - A Csipet Csapat

DragonHall TV - Online adás minden nap este 20:00-tól!

Online Statisztika
Online vendégek: 10
Online tagok:
Feszter

Regisztrált tagok: 3912
Legújabb tag: Feszter

Látogatók ma: 15500
Online látogató: 11
Látogatók a hónapban: 529060
Összes látogatók: 24975485

Reklám

  HÓKUSZPÓKRÓL RÉSZLETESEN
Feliratos anime letöltésekA törpök mellett a sorozat másik jelentõs fõszereplõje Hókuszpók, aki olyannyira gyûlöli a kis hupikékeket, hogy mellette "a törpök élete nem csak játék és mese". A motivációja ugyebár rém egyszerû: elfogni és megenni õket, hatukból pedig aranyat készíteni. Talán épp ezért tisztelhetjük benne a rajzfilmes antagonisták egyik legkülönlegesebbjét, akinek bizony nem sok elõnyös tulajdonsága van.
Mert milyen is Hókuszpók?
Egy csúf, görnyedt, szánalomra méltó rondaság, egy abszolút vesztes varázsló, akinek a vára - egyéb helyen kaibája, kastélya - épphogy össze nem dõl. Már a fõcímbõl megtudjuk, hogy "kopasz", alig van haja, jelentõséggel bíró szemöldökei pedig hiába teszik vicces idézõjelbe, az arca mégis olyan, mintha állandó fájdalom gyötörné. Hókuszpók ugyanis - s ez tagadhatatlan - szenved sanyarú élete minden egyes napján.
Karakerét még az 1950-es évek vége felé Peyo hozta be a törpök képregényeibe, s olyan fontosságra és népszerûségre tett szert, hogy Hanna és Barbera rajzfilmgyára átemelte a televíziós változatba, innentõl kezdve aztán éveken át õ testesítette meg a ráfaragó gonoszt. Nem állt ugyan egyedül a sötét oldalon, mert idõnként felbukkant mellette és helyette például Bibírcsóka, a boszorkány, Chlorihydra, a szeretetgyûlölõ gonoszság, Baltazár, a saját keresztapja, a késõbb a törpök barátjává váló falánk Melák, és a kezdet kezdete óta hûséges háziállataként vele tartott a macskája, Sziamiaú, a hatodik évad elejétõl kezdve pedig a mellé kirendelt varázslótanonc, Vili, de az az igazság, hogy mind közül õ a legkitartóbb.
Eredeti neve - mint azt a feliratos epizódokból már sok százszor ki lehetett hallani - Gargamel, de be kell látnunk, hogy ez közel sem annyira találó és vagány, mint a magyar keresztségben neki adott Hókuszpók név. Az pedig felesleges szócséplés volt egy idõben vele kapcsolatban, hogy mivel nagy, kampós orral verte meg az ég, az aranyat pedig mindennél jobban szereti, valószínûleg a zsidókat megtestesítõ karakter. Itt érdemes tisztáznunk, hogy a Gargamel egyáltalán nem héber név, egy francia mesében viszont épp így hívják az óriást, s mivel Hókuszpók egyértelmûen óriásnak számít a törpökhöz képest, a nemzetközi ráérõs körökben felmerült héber-teória megdõlni látszik.
A mellett persze nem mehetünk el - ahogy eddig sem tettük -, hogy az élettársnak is beillõ macskáját eredetileg Azraelnek hívják, mely az iszlám, a héber és a szikh valláskörben egyaránt a halál angyalának neve. A hazai szinkronban szerencsére vicces nevet kapott, így a magyar nézõkben soha fel sem merült, hogy hasonlóságot fedezzenek fel Sziamiaú és a halál angyala között, arról nem is beszélve, hogy ügyességét, valamint jellemvonásait tekintve a csírája sincs benne annak, ami esetleg halál angyalává tehetné õt. Alapvetõen egy buta macskáról van szó, aki mindvégig kitart az õt nem egyszer meggyepáló, fizikai és lelki terrorban tartó gazdája mellett, s az egyedülálló, szingli mágus - aki egyetlenegy epizódban egy házasságközvetítõ révén majdnem megnõsül - titokban persze imádja tépett fülû macskáját. Ezt bizonyítja az a rész is, amelyben Sziamiaú eltûnése után Hókuszpók soha nem tapasztalt depresszióba esik és
az összeomlás szélére kerül.
Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a "persze mérgesen" morgó Hókuszpók ok nélkül depresszív figurája-e a sorozatnak. Egy elmélet szerint õ nem tesz mást, mint a szinesztézia ellen küzd. Jelen esetben az ellen, hogy a szem által érzékelt benyomás, a kék szín a hupikékek világában automatikusan társul a boldogsággal. Ezt tette a gonosz Törpilla megteremtésével a sorozat kezdetén, így a karaktere felfogható afféle kiégett mûkritikusnak, aki az indokolatlan, egysíkú boldogság ellen küzd. S mindezt a nyomorultak és a kitaszítottak nevében teszi, akiknek se gombaház, se szép kék bõrszín nem jutott. Ezért kotyvaszt és mesterkedik minden olyan részben, amelyben felbukkan, a közízlést azonban nem tudja megváltoztatni. Ez pedig valódi tragédia.
Az amerikai eredetiben a hasbeszélõ Paul Winchell kölcsönözte Gargamel hangját a sorozat elsõ nyolc évadában, nálunk pedig a nemzet színészévé vált Haumann Péter tette feledhetetlenné minden egyes jelenetét. S mindezt úgy, hogy a figura gonoszsága mellett kivehetõ legyen nem csak a szánalmassága, de az is, hogy egy rendkívül megrendítõ karakter.


  Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást

  Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

  Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték© DragonHall+ v3.0b | 2009-2020
Póvered báj PHP-Fusion


Anime, rajzfilm és sok más mese magyar szinkronnal, felirattal, manga, távol-keleti music video klipek, valamint online TV és player nézhetőség egy helyen!