Figyelem!
Ha 2013. május 14 és 2015. szeptember 12 között már regisztráltál, kérlek regisztrálj újra!


Ha régebb óta tag vagy, de mégsem tudsz belépni, jelezd nekünk e-mailben vagy Facebookon!

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése


Még nem regisztráltál? Ne késlekedj, katt az alant lévő gombra!

Praclifalva lakói Full Metal Panic! Full Metal Panic! Full Metal Panic! Óz, a nagy varázsló Batman - Új kalandjai Batman - Új kalandjai Batman - Új kalandjai Chip és Dale - A Csipet Csapat Chip és Dale - A Csipet Csapat

DragonHall TV - Online adás minden nap este 20:00-tól!

Online Statisztika
Online vendégek: 8
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 3912
Legújabb tag: Feszter

Látogatók ma: 15335
Online látogató: 8
Látogatók a hónapban: 528895
Összes látogatók: 24975321

Reklám

  A HUPIKÉK FALANSZTER ELMÉLETE 01.
Feliratos anime letöltésekDivat manapság úgy górcsõ alá venni a legkülönfélébb animációs filmeket és sorozatokat, hogy a lehetõ legnegatívabb képet fessék azokról. Egy héttel ezelõtt a hupikék törpikék társadalmát elemzõ írással vezettem be azon elméletek sorát, amelyekkel Peyo és a Hanna-Barbera-páros minden szempontból ártalmatlan, kiszámíthatósága ellenére is közkedvelt rajzfilmklasszikusához közelítettek, ma pedig érdemes megemlítenünk elõször Gyöngyösi Lillát, aki amellett, hogy meglátása szerint a törpök meséje elbûvölõ, úgy gondolja, hogy a kis kékségek ugyanakkor "felelõtlen és ügyetlen társaság" is. Történeteik tele vannak ugyan humorral és ártalmatlan, hat éven aluliaknak szánt izgalmakkal, de az már gyermekfejjel is könnyedén megállapítható, hogy ezen izgalmak nagyon sokszor abból adódnak, hogy a törpök "megsértõdnek egymásra, önfejûen elkóborolnak vagy varázslat áldozatául esnek". Ez persze minden ilyen alkalommal nagy lehetõséget ad a gonosz Hókuszpóknak arra, hogy elkapja a három alma magasra nõtt törpicsekeket, akik viszont természetesen elõbb vagy utóbb úgyis túljárnak az eszén. A csúf, kopasz varázsló tehát még a kis ellenségeinél is reménytelenebb esetnek számít, s nevezhetjük akár örök vesztesnek is, de nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy sem õ, sem a törpök nem képesek tanulni a saját hibáikból.
Gyöngyösi Lilla elmélkedésénél részletesebb és a törpök társadalompolitikai elemzésénél határozottan szelídebb a hupikék falanszter elmélete, amelyet egy írásában néhány évvel ezelõtt Lõrincz Éva taglalt, s amely tulajdonképpen helyénvaló meglátásokat közöl. Elsõ gondolata az, hogy ami gyereknek és felnõttnek egyaránt feltûnik a sorozat nézése közben, az nem más, minthogy a falu egyetlen lakójának sincs valódi neve, csupán funkciója. A nevük jelöli ki valamennyiük szerepét, így elsõ hallásra nyilvánvalóvá válik például, mivel foglalkozik Kertitörp, Törpingáló vagy Költörp, s hogy mi a legfõbb jellemvonása teszem azt Jajgatörpnek, Gyenginek és Leskének. A törpkarakterek egytõl egyig betöltik a rájuk rótt funkciókat, s e szerepük határozzák meg õket a sorozat minden egyes epizódjában. Lõrincz Éva "szabványtörpikéknek" nevezi õket, akiket csak az különböztet meg egymástól, hogy öltözékük kisebb-nagyobb eltéréseket mutat.
Okoska például a szemüvegével az "értelmiségi" a csapatban, aki abszolút elméleti "szaktörpként" nehezen találja a helyét a gyakorlatias törptársadalomban. Hiába van jelen majdnem minden eseménynél, hiába igyekszik betölteni a(z ideiglenes) vezetõ szerepét, sokkal nagyobb megbecsülésnek örvend a történésektõl gyakran távol maradó Hami, hiszen õ fõz egész Aprajafalvára. "Okoskának semmi haszna, ellenben mindent meg akar magyarázni" - összegzi e gondolatot Lõrincz Éva, majd hozzáteszi, hogy ennek az a mindig visszatérõ eposzi fordulat a következménye, hogy messzire hajítják. A fájdalmas földet érés ellenére a félrecsúszott szemüvege láttán "olümposzi kacajra fakadhatnak a tévénézõk", s ez több száz alkalommal is megesik.
Törpilla a hosszú, szõke hajával, soha le nem cserélt, csak több példányban legyártott fehér ruhácskájával és a sárban, hóban is viselt topánkájával a nagybetûs NÕ a törpvilágban, s hiába kerül elõ az évadok elõrehaladtával még két törpnõszemély, mindvégig õ marad az etalon a hímnemû törpök számára.
Lõrincz Éva falanszterelméletének következõ pontja az epizódkezdéssel foglalkozik. A szerzõ kiemeli, hogy bár a részek nagy hányadának cselekménye azzal indít, hogy valami vagy valaki megzavarja a törpök gondtalan, boldog hétköznapjait, a rendezõ - vagy mondjuk inkább úgy, rendezõk - jóvoltából "az expozícióban néhány másodpercig láthatjuk, hogyan fest az idilli állapot". Tulajdonképpen mindenki csak fúr és farag, folyamatosan javítják a Csobilla-folyónál felépített gátjukat vagy hídjukat, Hami süt-fõz, Törpilla virágot, Ügyifogyi követ szed, Nótata törpulyázik, Ügyi pedig reparál valamit. Rá kell hát jönnünk, hogy ha nem lépne színre rendszeresen Hókuszpók vagy igazolt hiányzása esetén az ügyeletes bajkeverõ, a vidám kis törpikék élete halálosan unalmas lenne. Gondtalan, gördülékenyen mûködõ társadalmukban nem volna probléma, nem keletkeznének feszültségek, így a szerzõ elgondolkodik azon, hogy ha a nézõknek módja lenne 22-23 percen keresztül a történésmentes "törphétköznapokat" nézni, nem merülne-e fel bennük az a kérdés, hogy ugyan mi a manótól boldogok ezek a törpök, s honnan ez a hervadhatatlan mosoly az arcukon. Tulajdonképpen elmélázik azon, hogy mitõl lehet elégedett az életével az, akit egész életére bezártak a szabó, a szakács, a földmûves, a morgó, az ügyefogyott vagy mondjuk a "szép, de buta" kategóriájába.

Folyt.köv.


  Hozzászólások
#1Dumet - 2015. 08. 08 07:47:40
Érdekes meglátás mindkét elemzés, és igazából mindkettõben van igazság, való igaz. Az elsõnél ugyan talán ez rossz színben tüntetné fel a törpöket, hogy mennyire ügyetlenek és konkrétan Törpapa nélkül néhány napot sem élnének túl, ez asszem bebizonyosodott már pár epizódban DDD Szóval még ha ez negatívan fest is, igaz, viszont azt tegyük hozzá, hogy alapvetõen ez egy gyerekmese, még ha a felnõtteknek is szórakozást nyújt közben. A gyerekeknek azért tetszhet, mert ráismerhetnek a hibáikra, még ha a törpök nem is tanulnak ezekbõl, õk igen, és aztán nevethetnek rajtuk, hogy milyen kis bénák voltak. És talán pont ezért nyújt szórakozást nekünk, felnõtteknek is, mert annyira nevetséges sokszor ennek a társadalomnak a mûködése. DDD

Itt kapcsolódnék a második elemzéshez, amihez meg már nem lehet sokat hozzáfûzni. Egyedül ez a dögunalom dolog az, aminél az a meglátásom, hogy voltaképpen ez nem egyedi dolog. Ha belegondolunk, egy történet alapvetõen mindig abból indul ki, hogy egy zavartalan állapotot egy külsõ vagy belsõ személy, vagy esemény megzavar és az ebbõl kialakult bonyodalom elindítja a valódi történetet. Még a legunalmasabbnak tûnõ slice of life típusú animékben is kell, hogy legyen valamiféle bonyodalom, ami kizökkenti az egyébként hétköznapi életet bemutató történetet, vagy legyen kell egy-egy cél, törekvés, amit a hétköznapi élet bemutatása amolyan köntösként borít be, hátteret biztosít neki. Persze itt igen epizódikus jellegû a történet a törpöknél, ezért nincs egy összefûggõ történetszál, ami végighalad a több száz rész alatt, de ettõl függetlenül ez minden történetre igaz, jól lehet mindenhol másképp nyilvánul meg.
#2chandler81 - 2015. 08. 08 11:54:03
A dögunalom kritizálása számomra is hagy maga után némi kívánnivalót, mivel tiszta sor, hogy a nyugalmas hétköznapokba való belerondítás a legalapvetõbb történetindítási módszer filmben, rajzfilmben egyaránt. Nyilvánvaló, hogy a "semmi csinálása" nem lehet érdekes, de sokszor kell a kontraszthoz az, hogy idillinek mutassunk be bizonyos napokat, életeket, így a baj bekövetkeztének még nagyobb ereje, hatása lehet a továbbiakban. Legyen szó akár Avatár-szintû csaták elõtti szélcsendrõl, akár Csip-csup csodák-féle "Eltûnt a lekváros bödönöm!" jelentõségû "semmi konfliktusról", a lényeg, hogy az esetek többségében nem in medias res vágnak bele a készítõk a sztorikba, hanem megelõzik azt egy pár pillanatnyi nyugival. Mindenesetre érdekességképpen említettem ezt meg, hogy lássuk, min akad fenn vagy mit tart hibának valaki, ugyanakkor kihagytam az elemzés azon részét, amelyet bizony már erõltetettnek tartottam. Nevezetesen azt, hogy a drága Törpilla a maga ártatlan, kimondatlanul is szexi lényével a klasszikus Dallas Pamelájának feleltethetõ meg. Feleslegesnek éreztem belerángatni filmsorozatos karaktereket, mivel véleményem szerint ennek aztán semmi köze a tárgyalt sorozatunkhoz. Fõleg nem értettem, hogy miért pont Bobby feleségére hasonlít Aprajafalva nõje. Talán volt idõszak, amikor Pamelának hasonló haja volt, mint a késõbb majdnem szénné égett Dallas-hõsnõnek? Nem tudom, de gondoltam, nem is érdemes belefolyni. Persze most kommentben megemlítettem :-)

  Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

  Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték© DragonHall+ v3.0b | 2009-2020
Póvered báj PHP-Fusion


Anime, rajzfilm és sok más mese magyar szinkronnal, felirattal, manga, távol-keleti music video klipek, valamint online TV és player nézhetőség egy helyen!