Figyelem!
Ha 2013. május 14 és 2015. szeptember 12 között már regisztráltál, kérlek regisztrálj újra!


Ha régebb óta tag vagy, de mégsem tudsz belépni, jelezd nekünk e-mailben vagy Facebookon!

Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése


Még nem regisztráltál? Ne késlekedj, katt az alant lévő gombra!

Rick és Morty Rick és Morty Rick és Morty Dini, a kis dinoszaurusz Rick és Morty Rick és Morty Rick és Morty Dini, a kis dinoszaurusz Rick és Morty Rick és Morty

DragonHall TV - Online adás minden nap este 20:00-tól!

Támogatás
Támogass minket!

Online Statisztika
Online vendégek: 9
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 4898
Legújabb tag: sancejev

Látogatók ma: 23209
Online látogató: 9
Látogatók a hónapban: 605847
Összes látogatók: 33121802

Reklám

  Vége egy korszaknak
Hazai híreink
A tegnapelõtti nappal, március 31-ével a híreszteléseket megerõsítve az egykoron fõként animés tartalmat sugárzó, ám egy ideje már csak ismétlõcsatornaként vegetáló tévéadó, az AXN csoport tagja, az Animax csatorna átadta helyét a Chello új, két szóval összefoglalva kizárólag szennyet sugárzó csatornájának, a C8-nak, amely tegnap kezde el a sugárzást az este 8 utáni mûsorblokkban. A magyarországi animés társadalom szempontjából ez a tény azt jelenti, hogy egy évtized után hazánk elõször nem rendelkezik elsõsorban animéket sugárzó tévécsatornával.
Jó ez nekünk, vagy sem, megoszlanak a vélemények errõl, azonban akik az Anime+ vagy épp az Animax indulása óta követték az eseményeket és büszkék voltak a tényre, hogy mi is rendelkezünk egy ilyen adóval, azok egész biztosan megértik ennek a jelentõségét. Nem beszélve arról, hogy a hazai viszonylatokat nézve az utóbbi években erõteljes lejtmenetben vonulunk afelé, hogy hazánk elnyerje az elsõ helyek egyikét, az animéket legkevésbé toleráló nemzetek között (lásd: DVD kiadások teljes megszûnése, manga kiadások csökkenése, jelen tévéadó megszûnése, MONDO magazin 2 havi megjelenésre való váltása, anime conok egyre szûkösebb anyagi háttere stb.).

Remény természetesen azért akad valamennyi, példának okáért a Viasat6 animációs mûsorblokkjának személyében, de talán a rajongóknak is el kéne gondolkodniuk azon, hogy hogyan állnak a dolgokhoz a jövõben. Mert akár tetszik, akár nem, csak médiacikkek segítségével lehet tudatosítani azt, hogy az animétõl nem ugrálnak ki gyerekek az ablakon, vagy nem lesz maffiózó belõlük, már ha az animés társadalom egyáltalán még küzd azért, hogy ne nézzék õket antiszociális orvosi eseteknek. Mert jelenleg még mindig itt tartunk, mint kiderült az már többször is nem régen. Amíg viszont a többség csak azzal törõdik, hogy beadja magának a heti anime adagját vénásan, fújjoljon olyan magyar szinkronokat, amiket nem is látott, vagy lenézzen mindenkit maga körül, aki nem animés, úgy még azok se sokat tehetnek az ügy érdekében, akik változtatni szeretnének.

Vegye mindenki ebbõl a pár gondolatból a saját részét, ha akarja, véleménynyilvánítás nem tilos.

  Hozzászólások
#1angel - 2014. 04. 02 10:55:14
Én nem csodálom, hogy ez a csatorna erre a sorsra jutott. Sajnos ahogy az a cikk is tudatja, az utóbbi években, csak az ismétlésekkel volt tele a csatorna és egyre több, Japánnal semmilyen kapcsolatban álló mûsorok lepték el a csatornát. Volt sok ígéret a csatornától az új Animékre, amikbõl nem lett semmi. Éppen ezért ne is csodálkozzunk, hogy ez lett a vége, hiszen az ismétlésekbõl nem lehet megélni és fent tartani egy csatornát, hiszen a reklámozók is csak ott reklámoznak, ahol tudják, hogy van nézettség. És valljuk be, hiába rajongunk egy sorozatért, senki nem fog évekig egy sorozat miatt leülni egy csatorna elé, fõleg, hogy a mai világban az internetnek köszönhetõen, akkor nézik meg a kedvencüket a rajongók amikor csak akarják.
#2lajosabajos - 2014. 04. 02 12:52:14
Ide kezdjünk reklamálni:
https://www.faceb...pe?fref=ts
#3Dumet - 2014. 04. 02 17:54:50
Félreértetted a cikk lényegét, reklamációval nem sokra megyünk. A rajongók hozzáállásán kéne változtatni, mert pont az a baj, amit angel is írt az elõbb. Habár én a rajongókat is felelõsnek tartom az Animax bukásáért, közvetve, ugyanis a saját két szememmel látom azt a három dolgot, amit a hír utolsó mondatában felsoroltam. Ha nyitottabb lenne az animés társadalom és nem zárkózna el mindenki a saját kis világába, vagy épp nem szidna mindent nyilvánosan, ami manapság divat, akkor talán a média irányából is nagyobb hajlandóság lenne az egészre. Erre próbáltam csupán felhívni a figyelmet. Reklamálás helyett valamiféle egységes tudatosítás kéne inkább, az sokkal meggyõzõbb tud lenni. Persze ezekkel a gondolatokkal nem fogom megváltani a világot, csak leírtam, hogyan gondolkodok én a helyzetrõl, miben látom a megoldást. Ha csak páran is elgondolkodnak a helyzetrõl, akik ezt olvasták, és netalántán egyet is értenek, már volt értelme leírnom. Ki tudja, idõvel talán mindenki rájön ennek a fontosságára. Sosem lehet tudni. Smile
#411792 - 2014. 04. 03 10:46:23
Én csak félig meddig értek egyet ezzel az egész cikkel, mivel vannak benne hiányosságok is. Én úgy gondolom hogy nem a rajongók tehetnek errõl az egészrõl, hogy az Animax ideáig elfajult. Hiszen ha egy kicsit jobban belegondolunk, akkor mind errõl a Sony tehet. Ha a Sony nem avatkozik bele mindenbe, ráadásul hagyja is élni az Animaxot, akkor talán nem jutottunk el ideáig. A sonyi felelõssége, hogy hagyta ideáig szenvedtetni az Animaxot, pedig jó pár animére lett volna bevétel, így még sem. Voltak és Vannak is pofátlanabb tévé csatornák! Sajnos. :/ Most elkezdhetném szidni az összes meglévõ csatornákat is, mint pl a RTL-t, mert õ nem akarta átadni az Animaxnak a InuYashát, csak a Hello Kitty-t kaptuk meg kézbe! Pedig az Animax akarva-akaratlanul is próbáltál megmenteni a menthetõt. Szinte csak azt tudom elmondani, amit szintén leírtam a blogomon is akár. Amiben én látom a reményt, az a Viasat6, hisz õk elkezdték vetíteni az animéket, olyanokat amikrõl nem is gondolt még az ember, sõt álmodni sem lehetett volna róla! De õk is sok mindent megtesznek/megtettek a társaságért. A másik reklámajánlók, nos sajnos ezt is a Sony eldobta magától, mert ez tényleg így is volt. Nem hiszem el én sem azt, hogy a Sony nem bírta volna újra megvásárolni a reklámszerzõdés a Mondoval, így nem csodálom hogy a Mondo is 2 havira váltott. Hiszen ez is várható volt. Tehát szerintem a reklámhoz is sok köze lenne az animéhez, mert ahhoz hogy tényleg tudjanak egyesek arról hogy milyen animéket adnak majd le, mikor jelenik meg a új mondomagazin, mikor lesz animecon, stb. Ahhoz pedig kell reklámozni a dolgokat! Szerintem hülyeség az hogy nem kellene....

A rajongók pedig arról nem tehetnek hogy folyamatosan csak szidni tudták az Animaxot, persze bezzeg mikor volt a A/+ csatorna, akkor semmi kifogásuk nem is volt. De lássuk be: Internetnek köszönhetõ minden, mert a rajongók elõrébb szeretnének haladni az Animékkel, nem csak a jaj drága Inuyasha, mikor jön már? Szerintem egyszer mindenki megunja a csodálatos és egyben sikeres animét, amit vagy össze mixelve is le lehet játszani ismételve! Tény és való hogy az Animaxon a utolsó két évben és persze berobbanásként is, sokszor csak ismételni tudták az animéket, ennek mi értelme volt? Sírba vinni a rajongókat? Hát, persze. Nem csoda hogy egyre többen inkább ismerkedni szeretnének a legtöbb animékkel is, nem várnak arra míg a Animax megveszi az anyagot. Internet: Csomó anime ismertetõ van, abból vagy 50et tuti kifogtál magadnak, szépen sorjába fel is kutatják azt egyesek, magyar hanggal vagy angol hanggal, japán, német stb. hangokkal, csak mellékelve valamelyik felírat. Pont.

Tehát mind a három társaság hibás, nem csak mi anime rajongók! Sony, Animax, Rajongók. Smirksweat
#5Dumet - 2014. 04. 03 11:33:26
Sok mindennel egyetértek abból, amit írtál és leszögezném, hogy a cikkben ugyan nagyon rámentem a rajongók felelõsségére, de nem egyedül õket tartom felelõsnek, errõl szó sincs. Ha esetleg ez félreérthetõ volt, most ezt akkor kijavítanám. Az elsõdleges felelõsöket megnevezted, az AXN csoport egész egyszerûen nem arra fordította a keretét, hogy az Animaxet fejlessze, mivel sokkal gazdaságosabb volt nekik Amerikában sikeresen futó sorozatokat venni a csatornáikra, ami sokkal olcsóbb és több nézettséget is hoz. Hogy miért hibáztatom a rajongókat?

Azért, mert ez az egész tiszta üzlet ugye. Nyilvánvalóan a nézettség számít csak a legtöbb csatorna életében, ami érthetõ is. Rétegcuccokat, mint az animék, kevesebben próbálnak behozni pont ezért, mert van egyfajta rizikófaktora a dolognak. Minél kisebb rétegeket érint a dolog, annál rizikósabb. Na már most természetesen valami alapján egész biztosan fel tudják mérni a helyzetet, hogy mire van igény, de a valóságban ez közel se biztos, hogy valós képet ad. Azt tudjuk, hogy az animérõl nem épp pozitív megítélése van itthon az emberek többségének, már aki tudja, mi az. Egy pozitív reklámkampány a rajongók részérõl sokkal többet ért volna már az Animax idején is, mint csak a sült galambra várás, aztán a sírás-rívás és az önsajnálat. Arról nem is beszélve, hogy nagyon nagyon sokan vannak, akik megkérdõjelezik magát azt is, hogy van-e szükség egyáltalán itthon bármiféle animés reklámra, mondván, hogy ha animét adnak a tévében, akár szinkronnal, akár felirattal, az úgyis szar lesz, hogy a MONDO magazin színvonala folyamatosan zuhan, hogy a kiadott mangák szövege szar, meg drága is, minek vegyem meg, ha fentvan a neten? És igen, elérkeztünk az internethez, ami hazai viszonylatban többet rongált, mint használt, mert tökéletesen sikerült a rajongókat elszigetelnie, bezárnia a kis világukba, ahelyett, hogy inkább összehozta volna õket egy közös cél érdekében. Ki a hibás? Az internet? A válasz, nem. A rajongók a hibásak azért, mert csak magukkal törõdnek, hogy legyen minden héten felirat a kedvenc fansub csapatuktól, a kedvenc animéjükhöz, és ebben kimerül az érdeklõdés bármilyen formája. Nem akarok általánosítani, de az eddigi kutatásaim során bizony ez nyert bizonyítást, hogy több ilyen ember van, mint amennyi nem ilyen. Ennek az egésznek pedig társadalmi okai vannak. Nem fogok róla most tanulmányt írni, mert egyrészt nem vagyok szakértõ, másrészt meg ez nem lenne itt helyénvaló, de annyit azért elmondhatok, hogy alapos okom van feltételezni, hogy a hazai animés élet hanyatlásának egyik pillére abban keresendõ, hogy a rajongókat nem érdekli ez az egész, amirõl itt szó van. A többi alappillérrõl meg már volt szó, hogy micsoda. Kedves országunk kedves vezetésének hozzá nem értése, a pénzügyi érdekek, amelyek elsõsorban a külföldi eredetû tévémûsor szolgáltatók részérõl a teljes érdektelenséget mutatják a nézõk felé (magyarul: azt nézed amit adunk), de még sorolhatnám, csak nem akarok ettõl jobban belefolyni a politikai viszonyok elemzésébe, mert abból van épp elég így is (és egyik se tükrözi a valóságot).

Én személy szerint mivel a rajongók részérõl nem látok különösebb hajlandóságot, szintén a Viasat6-ban reménykedek már csak, mert Magyarországon pont az érdektelenség és a népbutítás következményeképp jött létre az a helyzet, hogy a tévéadók szabják meg, mit nézünk, nem pedig mi, és ha ezt figyelembe vesszük, akkor bizony a magyar ember nem érdemel többet egy animációs blokknál egy elsõsorban férfiaknak szóló csatornán. (Távol álljon tõlem, hogy ezzel a kijelentéssel egyet értsek, vagy épp nem.) Ha, egyáltalán ennyit is érdemlünk.
#611792 - 2014. 04. 03 13:10:53
Nem tudom hogy te a politikát miért sorolod ennyire bele, hisz az animének cseppet köze sincs a politikához, hiszen nem egy élõtárgyról beszélünk, hanem egy olyan dologról amit nem mi mozgatunk meg, hanem maga a média dönt arról hogy mit vesznek meg, mit adnak le és mikor(hánykor, milyen nap stb). Már ne haragudj, de sokszor fogalmazol úgy, mintha az animék élnének. Ok. Én is egy rajongó vagyok, én is szeretnék animéket nézni tévén keresztül, akár felirattal, akár magyar hanggal, tök nyolc, csak legyen. Viszont én továbbra is úgy gondolom hogy a Sonynak kár lett volna olyas valamibe beleavatkoznia, amibe nem kellett volna! :/ Bezzeg(már bocs), ha jobban vissza gondolsz az A/+ idõszakára, saját magukra támaszkodtak, nem kértek senkibõl, csak egy média és egy tagstáb kellett nekik, hogy leadják a napi animéket. Benne csalódtunk? Nem. Ezt a példát már az Animax stábjai nem tudták felülmúlni az utolsó 2 évben. Ha tudsz erre példát mondani, akkor mondj egyet! Más rész, abban igazad van hogy a rajongókat keményen is hibásak, de továbbra is úgy vagyok vele, hogy nem teljesen. Ha a te részedrõl nem a internet a hibás, hanem a csapatok. Bocs, de nekem tényleg ez jött le. Ha nem lenne internet, legalábbis csapatok akik szerkesztenek és fordítsák le a napi animéket, mert kell és mert kötelezõ, ha ez nem lenne akkor talán még mindig lenne Animax, vagy utódja ennek az egésznek, nem így gondolod? Szerintem de. Te magad is nagyon jól tudod, hogy a hazai médiák mindig is úgy voltak vele, hogy nem kéne animéket vetíteni, hiszen az nem rajzfilm, mint azt õk megismertek. Õk igenis ragaszkodnak ahhoz, hogy a rajzfilm, az maradjon is az, hiszen a médiának nincs szüksége animációs valamikre, mint az Anime. Ezt már régebben is kifejtették és ne felejtsük el azt sem, hogy a hazai emberek le is nézik azokat akik anime rajongók. De ez szerintem fordítva is igaz. Hiszen külföldön is hasonlóan zajlanak le a dolgok, csak valahol sokkal jobban elismerik az animéket.

Sõt, ezzel mondhatnék egy sokkal hasznosabb dolgot is, mint pl minek manga, mikor sokkal okosabb leszel egy könyvel, de nem? Ok, az anime is egy könyv, de könyörgöm "képregény". Én mindig is megvettem a kedvenc mangámat, amiket szeretek, de nem nagyon vagyok mangás, mégis megveszem a kedvencemet, tehát nincs is belõle sok. Ami hasznosabb dolog az animékre az inkább legyen egy normális kib****t könyv! :/ De most nem? Akkor ott van a másik is, Anime? Minek? Vannak sorozatok, filmek, hasznos dokumentum filmek is, ne csak animékkel legyen tele a pici eldurrant agyunk, csak mert az Animax megszûnt létezni.... Tehát én is mondhatok hasznosabb idõtöltés, mint animézés. Mondo magazin, hát nagyon ritkán vettem már az elejétõl fogva is, tehát ettõl is lehetek sz*r alak. Wink Viszont a DVD-ket rendszeresen megvettem, ezt is sajnálom hogy megszûnt létezni. :/

Felesleges errõl beszélni úgy gondolom, mert mindenkinek másabbak a meglátásai, véleményei, gondolatai az egészrõl. Én továbbra is csak azt tudnám elismételni amit ide is leírtam, valamint a blogomon is megjelenítettem. Viszont, ha tényleg el is akarunk valamit érni az életbe, azért keményen kell küzdeni! :/

UI: Szerintem az anime nem belesorolható a politikába, max annyival hogy valamibõl fel kell vásárolni a szerzõdés. Meg még annyiból hogy a médiának kéne leadnia. De pont. Wink
#7darkarnold - 2014. 04. 03 13:41:50
Bocsánat!
Én is úgy gondolom, hogy az "A+" abban tényleg nem lehetett csalódni, ami az anime leadást illette.
De viszont többségében olyan sorozatok mentek, melyek vagy feliratosak voltak vagy be nem fejezett.
Pl:
Feliratos:RoD,
Galery Fake,
Arc a Kölyök,
stb.

Be nem fejezett: F-ZERO,
Vadmacska Kommandó,
stb.

Meg hogy ez a C8 is miért ilyesmiket ad, mikor írtátok, hogy 10 éven keresztül ez az esti mûszak csak is kizárólag animékkel foglalkozott.
A rajongók is, meg azok is akik nem voltak rajongók megszokhatták, hogy mi megy ilyenkor.
Hát a rajongók azok innen vagy máshonnan megtudhatják a híreket.
De szerintem ez a C8 sem lesz túl hosszú életû pár év és vége, halál, kaputt.
És persze szerintem aki tudta és nem rajongó az nem fogja nézni a C8-at, mert azt hiszi, hogy esetleg most is azok mennek rajta, a rajongók meg azért, mert nincs anime.

Én azt olvastam valahol, hogy az "A+" az az RTL-KLUB tulajdonában volt.
Az RTL-KLUB viszont majdnem minden évben újabb és újabb egész napos csatornákat ad ki. Pl. néhány éve kiadták az RTL2 csatornát és idén meg a PrizmaTv helyére egy újabbat.
Szerintem a rajongók nagy része az azért tudja a különbséget a tv és a valóság közt és nem ugrik ki ablakon stb.
És szerintem sokkal inkább hatásosabb lett volna az RTL részérõl, ha nem egésznapos csatornákat ad ki újobban, hanem megmarad az "A+", ami az anime rajongókat is a nézettség közé tette volna. Ezzel szerintem még több nézettsége lett volna. Mert az ember pl. 1. nem tud egyszerre két egész napos csatornát nézni, 2. az anime rajongók, mint pl. én nem túlzottan szoktam proram szerûen nézni a tv-t. Ha van valami kedvemre való, amikor bekapcsolom a tv-t akkor megnézem. De leginkább a neten szoktam animét nézni igaz felirattal.
Az "A+"-nak igaz nem kellett volna felirattal adni sorozatokat és persze befejezetlenül. De ezen felül szerintem az "A+" az tényleg jobb volt, mint a Sony-s ANIMAX.
Azért voltak jó sorozatok is az ANIMAX-on.
És ha valaki sportot, ismeretterjesztõ mûsort, fõzõ mûsort stb akar nézni. Akkor nézi 1. a SportKlub-ot, Sport1, 2-t 2. Specktrum, Viasat History, Animal Planet, Discovery 3. TvPaprika stb csatornákat. Az animerajongóknak megmaradhatott volna ez a pár órás sáv.

Végezetül meg azt írtátok, hogy zárkózottak az anime rajongók. Viszont ti is elmentek nyáron vagy máskor is minden féle DH+ találkozóra.
És én sem vagyok annyira zárkózott én is szoktam kimozdulni barátaimmal.
Persze azt nem mondom, hogy nem fordulhat elõ teljesen zárkózott egyén is, de szerintem nem annyira sûrû leginkább szerintem az oldal tagjai közt nincs ilyen.
#82364 - 2014. 04. 03 20:05:34
Én a magyarországi animés szubkultúra helyzetének romlását mindig is három dologban láttam: pénz, politika és fejlõdés. És ezt úgy mondom, hogy igazából egyikhez sem értek, de szerintem mind tudjuk, hogy a pénz hatalom, ahogy a bizonyos tehetõs emberek/szervezetek érdekei is rengeteg mindent befolyásolnak.

Kérdem én, miért lehet, hogy a lengyeleknek (ha már szóba jött a Mondo), 3 animés magazinja, egy visual noveles és egy japán zenérõl szóló magazinja fut egymás mellett úgy, hogy mindegyik megél a piacon? Úgy, hogy nagy ország, és van, aki veszi õket. Mindegyiket veszik annyian, hogy megérje kiadni õket, nálunk meg volt két magazin, és a kettõ összefogva (vagy mit tudom én, épp hogy vannak, lehet, hogy AS-tagok már sehol sincsenek) nem tud kiadni havi egy számot. Mert nincs, aki vegye (és igen, részben jogos, hogy hanyatlik a színvonala, én is azért hagytam fel a vásárlásával).

Lehet rám dobálni a sarat, hogy pont én papolok, aki 2009-10 óta nem veszi a magazint (az AS-t meg épp az utolsó két számnál akartam elkezdeni, lol), de mangákat, amiket szeretek, mindig igyekszem megvenni. De sokan vannak, akik tényleg ebben abszolút nem érdekeltek, és ahogy Dumet is mondta, nem vesznek semmit, mert ott a net, és elérhetõ bármi. De mivel nem veszik az árut a népek, a kiadók nem látják az érdeklõdést, nincs belõle hasznuk, és így nem csoda, ha egyre fogy a kiadások száma, amit megint elenyészõen kevesen vesznek meg, mintegy ördögi kört alkotva (lásd gazdasági világválság 1929-33).

És részben ennek sok köze van a technikai fejlõdéshez is. Mikor én kezdtem el az A+-t nézve animézni, még nem tudtam, hogy vannak fansub csapatok (már ha akkor voltak már). Ami anime volt, a tévében láttam, és annyit ismertem, amennyi ott elérhetõ volt. Nem az volt, mint ma, hogy tudom, millió-egy anime van, felmegyek X oldalra, leszedem angol felirattal (vagy magyarral, mindegy) az egészet, aztán nézem. Nem volt ekkora választék, örültünk, hogy volt valami. Emlékszem, az elsõ feliratos animém, amit az egyik otaku osztálytársam írt ki nekem DVD-re (a mai napig megvan x,D) a Naruto Shippuuden 1-28. része volt. Akkor láttam olyat elõször, és onanntól kezdve (meg egy idõsebb animés barátom közbenjárásának hála) fedeztem fel, hogy az addig csak egy-két dologra használt interneten animéket és mangákat is tudok találni, addig nem is létezett számomra ilyesmi. Most pedig mi van? Ha lenne anime a tévében sem néznék sokan, mert a neten meg lehet nézni az újabb, agyongiccselt és hájpolt animéket (és ezt direkt ilyen szarkazmussal írtam, mert ki nem állhatom, mikor mindig az új animékkel jönnek... ember, más is létezik, csak közbe kéne nézni!!D,: ). Miért nézzek Slayerst, ha van tegnap kijött ******* anime is, méghozzá eredeti szinkronnal, magyar felirattal? Meg minek GiTS? Az túl komoly. A másiknak meg az kéne. A harmadik meg hülyének nézi az elsõ kettõt, mert egy nyolcadik dolgot akar. Nem véletlenül nem tudta az Animax se, hogy mi van, megfelelni meg senkinek nem lehet. És a szinkronizált animék úgy fest, "veszítettek" a feliratosakkal szemben. A FanSub virágzik, aminek örülök, de ilyen áron szerintem nem érte meg. Mert azzal, hogy lassan Mondónk sem lesz, az egyetlen animés csatornánk megszûnt, és lassan kb. conok sem lesznek, legyen itt bármilyen modernség meg nézhetjük a legújabb, Japánban adott tegnap animéket, csak sorra veszítünk el mindent, ami ért valamit, meg amink volt. Mert még ha "sárga" is meg kicsit szedett-vedett és az utóbbi idõben értelmetlen volt az Animax is, de mégiscsak a miénk volt.

És igenis a dolognak köze van a politikához, az egyéni érdekekhez, bizonyos emberek (és magamat is ide sorolom) nem megfelelõ hozzáállásához, és még rengeteg más faktor is fontos szerepet játszott és játszik abban, hogy mi hogy alakult és hogy fog.
#911792 - 2014. 04. 03 21:03:41
Baromira nagy köze van a politikának, de tényleg. DDDDD Maximum csak anyagilag tudnám besorolni a politikába, de ezt írtam is, de amint látom nem vetted észre, no nem baj. Wink

Lehetséges, hogy te azt mondod, hogy nem volt értelme az Animaxnak, ha ennyire nem volt értelme, akkor létre se hozták volna. Errõl ennyit. Wink Az A/+ tévé csatornába egyáltalán nem csalódtam, sõt tökéletes munkát végeztek, legalábbis a számomra. Az Animax se hozott számunkra nagy csalódás az elején, csak így a utolsó 2 évre halál uralkodott rajta, érezni is lehetett hogy hamarosan távozik majd a országunkból. No, arra kevésbé számított az a ember hogy majd a helyére jön az a bizonyos utód, nem így lett. Koppantunk egy nagyot. Pofára esés tetõfoka stb. Tudtommal A/+ idején is voltak fordítok, az az fansub csapatok, csak mindig más névvel és egyébbel. Emlékszem a Gportalon is rengeteg olyan szerkesztõket, csapatokat láttam akik lelkesen fordítottak, ennek a fele kb ha megvan, vagy még annyi sem. A rengeteg szerkesztõ is eltûnt(hacsak nem léptek fel egy másik oldalra és ott folytatni azt ami abba maradt). Ráadásul rengeteg animés szerkesztõk is voltak, amikrõl még fogalmam se volt, de voltunk elegen ennyi biztos. De ez már nem ide tartózik. A rajongók pusztán csak annyival hibásak, hogy nem akartak tévé elé ülni, hanem jobbnak látták azt a lehetõséget, hogy internetrõl elolvasni az anime ismertetõjét, ha érdekelt etted mint a kaját, sorjában szépen elfogyasztottad a reggelid/tízórait/ebédet/vacsorádat, suli után is biztosan ez volt a dolguk, leülni gép elé, bekapcsolni a gépet és folytatni az animét ott ahol abba maradt. A tévé stop volt nekik. (Ez már fõleg az Animax idõszakában lett így). Az RTL Klub is adott le animéket, emlékeim szerint, nem sorolom fel miket, erre már mindenki saját maga emlékszik arra, amit még akkoriban mesének vagy netalán rajzfilmnek neveztünk. Errõl megint ennyit, mert szintén ugyan azt írnám le. DDD

A hazai médiák elõször még nem is pártolták az ötletet, mivel jó ha csak simán rajzfilmeket adnak le. Miután a sok kis buta, felelõtlen gyermek és egyben szülõ, a gyerekek egymás után követték el a hülyeségeket, majd a halálba is futottak bele, így nem csoda hogy a szülõk fel-fel jelentés tettek egy egy sorozat miatt. Pedig csak a szülõk felelõssége lett volna az is hogy nem hagyja magára a gyermekét, akkor nem is követ el baromságot. De ide vagy oda a feljelentéssel, így is úgy is nem lettek volna olyan sok animék, mint anno is volt. Mert a média és persze a nem anime rajongók is hülyének nézték azokat akik néznek "ostoba" animéket, szerintük semmi értelme. Ok. Biztos. Ezért a média és persze a csatornák is inkább a rajzfilmek felé hajtanak, mint sem hogy nekünk ifjúsági csatornát hoznának létre, amin meg lenne az anime kiélvezése. No, de a társadalom megint közbe szól. Mert nincs nézettség az adott csatornára. Akkor mi értelme van elindítani egy anime csatornát, amiben lenne egy kis ifjúsági sorozatok is? Semmi.

Ha már annyira imádjátok hallgatni ezt a szót hogy politika, akkor hagyj mondjak már valamit... Az egy dolog hogy a politikába beletartózik, valamennyire az anime, de nem annyira mintha egy élõtárgy lenne, mintha ember lenne és lennének jogaik, oh persze. Nem akarjuk megválasztani most 2014ben? DDD Jó, csak hülyéskedtem. Wink Kell ez is. DDD Szóval, azt hogy kevés valamibe a bevétel, mint maga a nyereség(aki tudja mirõl beszélek az tudja, aki nem az majd tanulja x)) Nekem se volt csoda, hogy mikor a AS magazin és a Mondo magazin egyszer csak "egyesültek", mi szerint már az ASnál nem volt annyi bevétel, csupa veszteséget okozott csak. Így az AS és a Mondo magazin összedugták a kis buksijukat és megszületett a téma lényege. Mondhatni picivel vastagabb és picivel több témával lett megfûszerezve a kiadvány. Wink Meg lehet enni vacsorára, vagy ahogyan akarod, olvassál! Igen ám, csak hogy a Mondo magazinnál is bekövetkezett az amire kevésbé számítottunk volna, átváltott 2 havira, mert kevesebb a bevétel, de igazából az is közre játszik is még mindig a dolognak, hogy alig volt reklám felületük. Az Animax büszkén és eleinte csak ahogy tudta reklámozta a DVD-ket, a Mondo magazint. Már rég, de a DVD megszûnt létezni, sõt már egyáltalán mit sem, semmit se adnak ki. Mondo pedig átváltott 2 havira. Bár a Mondonak sincs nagyon sokszor értelme... Hogy miért? Azért mert sokszor vannak benne értelmetlen cikkek, olyan animékrõl is írnak, amit még az Animax le se adott, tehát lent van a f****ba. Wink Most nem tudom milyen cikkek fognak megjelenni, most hogy az Animax nincs többé, talán a megszûnése szóba fog kerülni? Ki tudja. DDD Animeconokról még annyi, hogy most is csak egy egyszerû felvásárlás akarnak belõle csinálni, tehát most már a 2 napjáért, csak egyszer kell vásárolnod. Tehát már innen is látszik hogy nem sokáig lesz Animecon, ki tudja, lehet ez is lesz a utolsó. Ezt mi sem tudhatjuk. Sajnos.

Én továbbra is úy vagyok vele, hogy ha a Sony nem hagyja ott az egész stábot, vagy netalán nem avatkozik bele, akkor még mindig élne az a bizonyos csatorna, vagy lenne valami még, valamilyen utódja, mint a C8. Valamint, pont hogy a õ hibájuk az is, hogy nem bírtak volna újra megvenni a remlám szerzõdés, hisz az még annyiba se kerül, mintha animét vásárolnál fel.

(Ha ezt így folytatjuk szerintem kitörik itt egy kis veszekedés. DDD )
#10Dumet - 2014. 04. 03 23:42:57
Elég naiv dolog azt feltételezni, hogy semmi köze nincs ennek a politikához, fõleg azok után, hogy a kormánypárt szépen felvásárolt egy rakat csatornát nem is olyan régen. Véletlen lenne? Nem hinném. De rendben, még ha el is vonatkoztatunk ettõl, a teóriád így is több helyen csak szeretnéd, ha úgy lenne, ahogy mondod. Ebben nincs semmi, mivel idõvel megszépülnek az emlékek. A "borzalmas" Animax ismétlõcsatorna után érdekes mód mindenki az A+-t kezdte imádni, hogy mennyivel jobb volt. Valóban jobb volt? Még az se igaz, hogy független volt, mert az A+ az RTL csoport tulajdonában volt végig, és pont olyan módon adta el az RTL, ahogyan kezelte is. Csak a pénzügyi érdekeket nézve. Az, hogy az AXN csoport a továbbiakban is animés tartalmat szándékozott rajta folytatni kicsit se volt borítékolható, mert simán megtehették volna azt, amit most a Chello. Tündérmesének tûnik az egész A+ sztori, de a valóságban csak egy úgymond dicsõ múlt létrehozására irányuló kezdeményezés olyannak nézni, amilyen soha nem volt a valóságban. De a sírás-rívás témáról már fentebb beszéltem.

A cikkben leírtam egyébként, hogy megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire jó-e nekünk vagy sem ez az egész, ami történt. A véleménykülönbségek már itt elég jól látszanak. Akárhogy is gondoljuk, végsõ soron nem a bûnbak keresése lenne a cél, bár ez úgy látom mindenkinek elkerülte a figyelmét eddig, aki hozzászólt a hírhez. Jómagam természetesen megneveztem a saját véleményem bûnbakjait, azonban a cikk nem arra ment ki, hogy ezen vitatkozzunk, csupán figyelemfelkeltõ célzattal készült. Én a továbbiakban sem értek egyet azzal, hogy a jelen animés társadalom hozzáállása elegendõ lenne ahhoz, hogy túllépjünk a holtponton. Mint írtam, sokak részérõl igény sincs ennek a meglépésére, mert majdhogynem szó szerint szarik mindenki a másik fejére. Aki úgy gondolja, hogy nekünk csak állnunk és várnunk kell a sült galambra, de valójában nem is célunk, hogy változzon bármi, mert teszem azt úgyis csak neten nézünk animét, felirat meg úgyis lesz hozzá, mert lesznek mindig olyan hülyék akik megcsinálják (ezt jómagamra is értem), vagy úgyse járok conra, nem érdekel lesz-e, nem veszek semmit az újságosnál meg a boltban, mert nem érdekel se a kiadók sorsa, se másé, mert csak az érdekel, hogy nekem legyen a neten cucc, amire kielégülhetek, akkor azt ez az egész téma is hidegen hagyja úgyis, és nem is fog szükségszerûen tenni semmit. Mi, akik tenni szeretnének valamit, nem sokat tehetünk ez ellen, csupán a tudatosítás fegyverével élhetünk és élünk is. Akár tetszik, akár nem.

Nincs tehát semmilyen veszekedés vagy vita itt, csak az látja ezt annak, aki nem tud azonosulni a gondolattal. Ez pedig nem kötelezõ, sõt mi több fontos meghallgatnunk egymás véleményét, többek között ezek segítették elõ a jelen cikk megírását is. (Veszekedni egyébként csak a házaspárok szoktak, ami itt folyik az építõ jellegû vita). Smile
#11gyshinobi - 2014. 04. 04 00:25:27
Szerintem is nagyon sok köze van a politikához. Egyrészt az animés szubkultúra semmilyen támogatást nem kap, abból a kevésbõl meg, ami van nem lehet várat építeni, max. évi 1-2 conra elegendõ. De gondoljuk csak az ország elszegényítésére, a félmillió, többségében fiatal elüldözésére az országból vagy az ORTT-s agyatlanokra. Ezeknek mind-mind hatása volt/van. Meg sajnos a legtöbb embert nem az aggasztja, hogy nincs anime a tévében, hanem, hogy lesz-e holnap kenyér az asztalon vagy, hogy mikor tör be hozzá Lakatos Nintendó. Felelõsség terheli persze a tévétársaságokat, meg a rajongókat is a hozzáállásuk miatt. Az is gond, hogy a szubkultúrát részben a rajongóknak kellene eltartani, ahhoz viszont keresletre és kínálatra is szükség lenne. A kínálat nulla, kereslet meg talán lenne, ha lenne pénz. Az is nagy probléma, hogy a rajongók széthúznak, kis csoportokba tömörülnek a saját kis funsubakármi csapatukban. Élég ha csak az AA és a DH+ kapcsolatára gondolunk DDD. Mindenképpen összefogásra lenne szükség magas szinten, persze ez Magyarországon nem dívik, inkább dögöljön meg a szomszéd tehene is, és ezt nem csak az animésekre értem. Végül felelõsek bizony a japán forgalmazók is, legalábbis a Mondo és a Viasat elmondása szerint pl. hónapokat kell várni mire valamire válaszolnak, meg nem fogják fel, hogy mi kis piac vagyunk és nem fognak 100000 mangát eladni, mint Japánban. Ezzel szemben a jenkik meg két kézzel szórják a fosaikat, így akaratlanul is arra felé kacsingat mindenki, ahonnan könnyû és olcsó beszerezni.
Összegezve szerintem négy felelõs van: politika, tévé, rajongók, japók. A politikán vasárnap változtathatunk, a tévéket gyõzködni kell + politika beleszólhat, a rajongók mi vagyunk, nekünk is változni kell, a japók meg talán másképp reagálnak, ha nõ a hazai piac és beterítik õket a tévék levelekkel.
#123869 - 2014. 04. 04 11:44:33
Nagy részt egyet értek azokkal, amiket felettem leírtatok, sõt szinte mindenre kitértetek.
Valóban, az anime kultúra hanyatlásában nagy szerepet játszik a kormány, a pénz és a rajongók is...
Igen, meglehet, hogy nagyon sok animés ma már a neten nézi az animét, bálványolja a fansubbereket és csak a giccses premier animékre nyáladzik... minek neki a régi, szinkronos poros anime...? Ezzel keresztet is vethetett az Animax... De ugyanakkor azért van nagyon sok olyan ember az országban, akik gyûlölik a feliratokat, csak szinkron kell nekik, lusták olvasni a videó alatt... és igenis megvárják a szinkront akkor is, ha 10 évaddal elõre meg tudná nézni az adott mûvet a neten felirattal. A gond az, hogy ha tetszik, ha nem, õk is igényelték volna a változatosságot... és sokan közülök talán szintén a giccses újdonságokat... amit az Animax már nem adott meg nekik... Mert csak ismételte a régit, és valaki biztos kivülrõl fújja már a Naruto sorozat szövegét... Itt jön képbe a pénz hiány, mert persze hol tudott volna az Animax újdonságot és változatosságot vinni a mûsorkínálatába... Ebbe az ördögi körbe egyszer belecsöppentek és nem volt kiút... Az az lett volna, egy óriási tõke injekció, amivel fejleszthették volna a csatornát, de ugyan ki adott volna erre pénzt?...
Sokan mondják, hogy õk az A+ miatt lettek animefanok, ott láttak elõször animéket... Innen nyilván nõttek ki olyan fanok, akik várták szépen a szinkront és mindig nézték az A+-t, de olyanok is, akik türelmetlenek lettek és mentek az internetre tölteni az legújabb részeket. De úgy gondolom, hogy ha fejlõdõ tendencia megmaradt volna a csatornánál, akkor generált volna valahol nézettséget, talán lassabban, mint a szennyet sugárzó egyéb csatornák... Talán pont ez volt a probléma, hogy nem nõtt elég gyorsan a nézettség, nem volt ez nekik elég, és úgy gondolták felesleges pénzt invesztálni a dologba.... Nem beszélve az anime negatív megítélésérõl az országban, és az aggódó "felelõtlen" szülõkrõl sem... De ezellen is lehetett volna tenni, tájékoztató mûsorokkal, anyagokkal stb.
Innentõl kezdve ez már generálja a többi gondot is... Miért szûnnek meg a magazinok... Egyszerû, tök jó, hogy a jelenlegi Mondo magazinban lehet olvasni mondjuk a Free-rõl... de gondoljunk csak bele... elvileg, ha valaki legálisan szépen akar animézni, azt sem tudja mirõl van szó... magyarul tök jó, hogy olvashatok róla, de minek, úgyse nézhetem... Ez igaz a conokra is, a manga kiadásokra is stb. stb.
Igen, összefogás kellene, mert több ezer rajongó van az orszgban... Itt jön be erõsen a rajongók felelõssége... Ennek a nagy része, fansubberfan és csak a neten él, nem érdekli, hogy adnak-e ki új mangát, vagy szinkronosan is nézhetne animét... Dumet ezt jól leírta, beadja magának intravénásan a napi animeadagját és szarik a világra... Pedig igenis vannak olyan animék, amik magyar szinkronnal is élvezhetõek, és mangát olvasni neten iszonyat rossz, teljesen más, ha ott van a kezedben, és akkor már magyarul... Ennyi... Ha pénz nélkül akarnánk megoldani ezt a kérdést, akkor össze kellene fogni az összes animerajongónak, aláírni azt a szerencsétlen petíciót, bombázni a TV társaságokat üzenetekkel... De amíg ezt csak pár ember teszi, addig csak a csodára várhatunk... :/
#13darkarnold - 2014. 04. 04 19:21:34
Én is egyetértek az összefogással és ötleteim is vannak a dologra?
Körlevelet lehetne keüldeni az összes animefan oldalnak, hogy kik azok akik nem csak felirattal, de szinkronnal is szeretnék nézni a sorozatokat. Ezt aláírás átküldésekkel lehetne prezentálni. Úgy is mondhatnánk petíció.
Én is nagyon szeretnék újabn sorozatokat látni szinkronnal fõleg. Csak nekem azt mondták, hogy nézzek csak felirattal. Nem mondom a felirat is jó, de ha lehet akkor már inkább szinkronnal nézném.
Persze nem tudom mit lehet elérni az ilyen petíciókkal és beküldeni a tvcsatornáknak, de üssekõ.
Persze a szinkronokat is leginkább akkor nézném, ha a sorozat befejezett és nem újobbanon szinkronizált.
Spoiler tartalom:

Nameg az "A+" kár, hogy annyi sorozatot adott felirattal, mikor már azokat korábban a neten is fellehetett lelni felirattal jobb lett volna szinkronnal.

Admin szerk: Arnold, a Naruto-Yugi témát már unjuk eléggé, hogy mindenhová leírod, meg nem is vág a témába, szval ne kekeckedjünk már, ha kérhetem. (Dumet)
#14darkarnold - 2014. 04. 05 09:35:03
Bocs csak nekem teljesen ez a véleményem a mûsorokról.
Nem akartam túlnagy gondot ezzel.
#15szini - 2014. 04. 07 04:46:26
Jó ez a bejegyzés. Én szinkronra térnék ki, mert ez kényes téma. És egyben kulcs az animek sikertelenségéhez. Mai kamaszok javarésze funkcionális analfabéta, mert telefonján, vagy az interneten lóg, de egy könyv nem volt kezében, ezért nem is tud folyékonyan olvasni. És egy 5 soros szöveg elolvasása már meghaladja a képességeiket, ezért vannak rákattanva a szinkronra. Valaki pl. nyelvtudását használja ki, és ha tud angolul néz animeket, hogy ne kelljen olvasni, mondjuk ezt szánalmasnak tartom, tekintve, hogy az angol szinkron aztán minõsíthetetlen, Db kapcsán pár részhez volt szerencsém, elég is volt, német nyelven láttam anno kényszerbõl DBZ részeket, de az viszont tetszett, mert meg volt a maga stílusa, ez a magyar szinkronra is jellemzõ. Pl. Nanaba Peller Anna rak egy hatalmas pluszt, Romeo x Juliet-nél két egyenes azonos színvonalú szinkronról van szó szerintem. És akkor van olyan amikor jobb a magyar szinkron Lovely Complex, aminek borzalmas az eredeti szinkronja. Risanak nagyi hangja van, miközben egy 15-18 éves lányról beszélünk, egyszerûen nem jött át maga a karakter. Az tény, hogy magyar szinkron sem hibátlan, választhattak volna jobban, de átjönnek az érzések és gondolatok, és ez nagyon fontos.
Amirõl viszont sokan nem vesznek tudomást, hogy a szinkron mostoha gyerek Magyarországon, döbbenetes milyen kevés pénzbõl készülnek a szinkronok, és akkor el lehet képzelni, hogy egy animere mennyi pénz van. De mondok egy példát Vissza a jövõbe újra szinkronizálását egy délután alatt kellett megcsinálni, és itt 3 részrõl van szó. Amúgy régen filmek javarészes feliratos volt, de az emberek mentek a moziba tömegesen, még egy Bud Spencer filmre is (nem lenézve õt, mert szeretem a filmjeit), ma már ez nem így van. Ami nagyon szomorú.
És ezért egyre ostobábbak a tinédzserek, és erõteljes kételyeim vannak, hogy felnõttként megváltoznak. Hisz a szinkronhoz nem kell gondolkozni, az ott van az ember elõtt és jól van. Viszont az olvasáshoz már kell gondolkozni, és ez segít az embernek a fejlõdésben.

Illetve még annyit, hogy azért van egy idõsebb anime nézõ generáció, én is közéjük tartozok. Én az Rtl Klub animeit láttam és szerettem meg 98 környékén: Dragon Ball, Pálya ördögei, Grand Prix

Illetve végezetül annyit, hogy nem hiszem, hogy az új animeket kellene szidni. Mert ma is születnek remekmûvek, olyan animek amik képesek lenyûgözni az embert, csak hogy friss példát mondjuk a Magi, különösen az utolsó része. Emellett nem értem miért kell problémázni ezen, mindenki eltudja mit akar nézni. Széles a net, így az emberek megtalálják ami nekik kell, vagy ha még sem akkor kutatnak tovább.
#16sony88 - 2014. 04. 10 22:31:11
Kicsit megkésve meg röviden:nekem az egyik elvárásom hogy legyen szinkron,persze van hogy sikerül a HUN feliratos mûvet beszereznem és megvagyok elégedve vele,de annál lustább vagyok hogy a felirattal vacakoljak
Én már csak az úccsó 1évben néztem a csatornát igy az ismétlõdés még nemzavart volna de pl a VampireKnighot ott figyeltem fel hogy van szinkronya,meg a Lovely Complex-nek így nemmondhatom hogy poziziv hatással nemett volna rám ebbõl a szemszögbõl, másik meg addig nemkezdek el leszedni semmit amig kinemjött a teljes forditás szóval nekem nemhiányzik hogy a legújabb CGI mûsor legyen haenm az hogy átérezzem mindazt amit annó a Nausica miatt elkezdem nézni az animékat és rájönni hogy RetekKlubbon a Pokemon,Inuyasha hogy került oda és még pár mûvet ami VHS volt és nemrég jöhettem rá nekem miért nem a disneys Aladin él a szívemben Smile

  Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

  Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték


© DragonHall+ v3.0b | 2009-2021
Póvered báj PHP-Fusion


Anime, rajzfilm és sok más mese magyar szinkronnal, felirattal, manga, távol-keleti music video klipek, valamint online TV és player nézhetőség egy helyen!